Ga naar hoofdinhoud

Vertrouwen betaalt zich uit


Onlangs had ik het genoegen een verhaal van Marco Teuns, manager vastgoed van woningcorporatie Provides, te mogen aanhoren. Een gloedvol betoog over de voordelen van ketensamenwerking. Geen nieuw geluid, maar toch is deze woningcorporatie nog steeds een van de weinige die er structureel voor kiest om het onderhoud niet meer op de traditionele manier te organiseren. Het werd me als snel duidelijk waarom. Naast inzicht in de potentie die ketensamenwerking biedt, valt of staat het slagen van ketensamenwerking met het enthousiasme van enkelen. Zo is Teuns niet alleen een ambassadeur naar buiten, maar heeft ook binnen de eigen organisatie directie en toezichthouders weten te overtuigen van de voordelen. De essentie is vertrouwen, legde Teuns uit.

Ketensamenwerking, velen belijden het, slechts enkelen geven het daadwerkelijk vorm. Terwijl de praktijk keer op keer uitwijst dat de strategische voordelen groot zijn en faalkosten kunnen worden beperkt. En nu is ook nog eens wetenschappelijk bewezen dat de indirecte kosten fors lager liggen ten opzichte van traditioneel inspanningsgericht aanbesteden.

Indirecte kosten

Daarmee raakt hij de kern van het mechanisme dat zo mooi wordt blootgelegd in de afstudeerscriptie ‘Efficiënt Vastgoedonderhoud; controle is goed, vertrouwen is beter’ van Chris Oerlemans, directeur bij Kloet Onderhoud. Als afsluiting van zijn studie aan de Amsterdam School of Real Estate bracht hij de indirecte kosten in beeld bij twaalf vastgoedeigenaren (zowel vastgoedbeleggers als woningcorporaties). Hieruit blijkt dat met resultaatgericht vastgoedonderhoud (RVO) gemiddeld maar liefst 57 procent kan worden bespaard ten opzichte van traditioneel georganiseerd inspanningsgericht onderhoud. Een uitgebreid artikel over zijn onderzoek is te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 1-2013.

Indekken

Veel vastgoedeigenaren denken wel dat ze hun organisatie heel efficiënt hebben ingericht en met aanbesteden op een gedetailleerd bestek de beste prijs voor het onderhoud uit de markt krijgen, maar in veel gevallen is het ‘penny wise, pound foolish’. Oerlemans verklaart de enorme verschillen in indirecte kosten, in het ergste geval een factor tien (!), door de indekcultuur die inspanningsgericht aanbesteden automatisch met zich meebrengt. Controle leidt tot extra controle, temeer daar niet alles zich in een bestek laat vatten. Vertrouwen, mits geborgd, is dus goedkoper.

Waarmaken

Een leuke meevaller in deze tijd dat woningcorporaties de broekriem moeten aanhalen. Maar ook goed nieuws voor vastgoedonderhoudsbedrijven, omdat hiermee eindelijk de neerwaartse prijsspiraal kan worden doorbroken. Nu komt het er op aan dat vertrouwen ook waar te maken. Want we moeten eerlijk zijn, niet elk onderhoudsbedrijf is in de wieg gelegd voor ketensamenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan