Zappend langs de Franse, Duitse en Belgische tv-zenders kom ik regelmatig reclamespotjes tegen van verffabrikanten uit deze landen. In Nederland zie je dat juist weer niet. Wat daarvan de reden is? Geen idee. Hier kiezen verffabrikanten blijkbaar liever andere wegen op het gebied van reclame-uitingen. Zo is bijvoorbeeld Sigma Coatings al 35 jaar lang de op een na grootste sponsor van het ABN-Amro Tennistoernooi in Rotterdam. En Sikkens steekt geld in het Formule 1-team van McLaren.
Turven
Lui onderuit gezakt op de bank, kijkend naar de tv, ging ik deze week voor de aardigheid een avondje ‘turven’. En er kwamen heel wat voetballers voorbij in de reclameblokken. Zo speelt oud-Feijenoorder John de Wolf een hoofdrol in de tv-spot van Ditzo: vanuit een ziekenhuisbed met uitzicht op de Amsterdam Arena ruziet de oud-Feijenoorder met een bejaarde vrouw. Een minuut later duiken Willem van Hanegem en de gebroeders Willy en René van de Kerkhof op in een leesbrillen-commercial van Eye Wish Groeneveld. Direct daarna zie ik Edwin van der Sar met zijn dochter in de tuin voetballen en Milner-kaas promoten.
Nog maar net bekomen van dit saaie spotje, duikt SC Heracles-spits Willi Overtoom op in beeld, terwijl hij Nivea for Men Sensitive op zijn huid aanbrengt. Kortom: mensen uit de profvoetballerij zijn ‘hot’ in de reclamewereld. Dat is al jaren zo. In het recente verleden zagen we Ajax-spits Luis Suarez in een spotje op bezoek bij Beter Horen, om een hoorapparaat te halen met anit-fluitregeling voor het verbergen van irritante fluittonen. Ruud van Nistelrooy was een tijd lang het gezicht van L’Oréal Paris Men Expert, Marco van Basten promootte in een spotje Bavaria door de kroon van een flesje te schieten. Voetbaltrainer Dick Advocaat promootte in een tv-reclame ooit haargroeimiddelen/laserbehandelingen maar ook Calvé-pindakaas.
Chappie
Een van de eerste voetbalprofs die ooit naam maakte in een tv-reclame, was Barry Hulshoff. De Ajax-verdediger promootte in de jaren zeventig hondenbrokken van Chappie. Later vertelde Hulshoff dat ie voor deze rol in natura was uitbetaald met hondenvoer en een videorecorder. Vandaag de dag nemen voetballers daar geen genoegen meer mee en krijgen zij duizelingwekkende bedragen uitbetaald voor hun optreden in een reclame-spotje.
Als je dan zoveel geld uitgeeft voor het bekende gezicht, is het natuurlijk wel de vraag wat voor zin het heeft. Of het inzetten van een bekende voetballer nut heeft, daar zijn de deskundigen het niet over eens. Het leidt in ieder geval niet automatisch tot succes of een gewenst imago. Anderzijds kan het de naamsbekendheid van een bedrijf, merk of product ook enorm vergroten. Zo steeg bijvoorbeeld het marktaandeel van Chappy in de jaren zeventig, dankzij de tv-spot met Barry Hulshoff, van 23 naar 40 procent. En dankzij de Van de Kerkhofjes en Van Hanegem kent inmiddels bijna heel Nederland ook Eye Wish Groeneveld.
Verfkolom
Kom ik terug bij mijn eerdere punt: Waar blijven de tv-spotjes vanuit de verfkolom? Het zit hier blijkbaar niet in de cultuur, maar wellicht werkt het voor hen omzetverhogend in deze tijd van recessie. Aangezien profvoetballers´hot´zijn als hoofdrolspelers in reclamespots, heb ik nog wel een paar leuke tips. De koning van de schwalbe,´superroller´ Arjen Robben, lijkt mij de aangewezen persoon om verfrollers te promoten. Wereldster en topscorer Lionel Messi is de aangewezen speler om als ´superafwerker´ een hoogglans afwerkingsproduct te promoten. En ´rauwdouwer´ Mark van Bommel, die een harde overtreding niet schuwt en daardoor veel gele kaarten pakt, is de ideale persoon om schuurmateriaal in de schijnwerpers te zetten.
Ik wacht vol spanning af welk bedrijf uit de verfkolom zich als eerste aan een een tv-spotje op de Nederlandse beeldbuis zal wagen. Al of niet met een profvoetballer in de hoofdrol.