De WVB en Fosag willen vanaf volgend jaar als één organisatie verder. Niet vreemd want het ledenaantal van beide verenigingen is aan erosie onderhevig. De nieuwe naam is ook al bekend: OnderhoudNL. Het is even wennen, maar het is voor een leek in ieder geval direct duidelijk waar de vereniging voor staat.
Vloeibaar
De wereld verandert echter snel en onder druk wordt alles vloeibaar. De WVB werd ooit opgericht uit onvrede met de geringe aandacht die grote vastgoedonderhoudsbedrijven, die totaalonderhoud wilden bedrijven, van de toenmalige brancheorganisatie kreeg. Er was een sterke behoefte aan benchmarking en innovatie. De WVB profileerde zich ook niet zozeer als een werkgeversvereniging, maar veel meer als een ondernemersvereniging, een platform waar kennis wordt uitgewisseld. Het tekenen van het Branche Innovatie Contract met TNO, met het verbazend goed bezochte symposium ‘Slimmer renoveren’, november vorig jaar, waren de voorlopige hoogtepunten.
Barrières geslecht
Die goede ingang bij het onderzoek en opdrachtgevers moet de bestuurders van Fosag, dat zelf haar najaarscongres met steeds meer moeite van de grond kreeg, ook zijn opgevallen. Sterker, veel bedrijven die lid zijn van de WVB zijn ook lid van Fosag en sommige ondernemers vulden bestuursfuncties in beide organisaties. Ook die lijntjes zijn dus eigenlijk nooit verbroken geweest. Inmiddels is de ivoren toren waaruit Fosag ‘regeerde’ aardig afgebroken. Er zijn sectorverenigingen opgericht waaronder SMV, waarvan de leden zich, naast schilderwerk, ook bezighouden met vastgoedonderhoud aan de totale buitenschil van gebouwen. Aan het hoofd van de ‘koepel’ staat nu een voorzitter die zelf ondernemer is en weet hoe verf ruikt, in plaats van een boegbeeld afkomstig uit de Haagse politiek. En recent is flink in eigen vlees gesneden, wordt er druk gereorganiseerd en de aandachtsgebieden worden herijkt. Kortom Fosag is in beweging en vrijwel alle barrières lijken geslecht. Ik zie dan ook geen reden waarom de algemene vergadering van Fosag dit najaar niet haar fiat zal geven aan deze fusie.
VGO-keur
Twee dingen houden mij echter nog bezig. Ten eerste hoe zal worden omgegaan met de huidige WVB-eis dat een lid het VGO-keur heeft of inspanningen pleegt om dit op korte termijn te halen? In het verleden zijn er WVB-leden afgehaakt omdat dit geen sinecure is en het een behoorlijk beslag op je organisatie legt. Een leuke case voor de twee bestuurlijke werkgroepen die binnenkort aan de slag gaan om de eenwording verder uit te werken en vorm te geven. Voordeel is dat de Stichting Vastgoedonderhoud (VGO) nu al een bestuur kent met een onafhankelijk voorzitter en ondernemers die door Fosag, SMV en de WVB zijn aangewezen. Die andere vraag is: wat gebeurt er met het predicaat? Koninklijke OnderhoudNL? Het kan, maar ook dat is even wennen.
volgens mijn inleving wekt u de indruk dat de gehele vereniging fuseert het is enkel maar de sector smv
Leuk ! Iedereeen weet hoe het ‘zit’maar het aardige is dat het helemaal nog niet ‘zit’ , dus allemaal lekker op vakantie , goed insmeren , je weet wat de zon doet met ‘oppervlakken ‘ komen wij eind september met een mooi verhaal , tot die tijd dit is lekker laten rusten dan komt het allemaal best goed , onzin verhalen , daar zit niemand op te wachten .