Ga naar hoofdinhoud

Paint Battle


Binnenkort zullen we, ook vanuit de schildersbranche, ongetwijfeld weer worden bestookt  met acties, wedstrijdkalenders en prullaria van dit grote evenement. De ‘oranje’ voetbalgekte zal Nederland vanaf mei wekenlang in de ban houden. Zelfs mensen die anders nooit naar voetbal kijken, zitten dan ineens aan het tv-scherm gekluisterd.

Op Paasmaandag zat ik, samen met mijn zoon, op de tribune bij de competitiewedstrijd Cambuur Leeuwarden – Willem II. Terwijl we kleumend in de motregen deze barslechte voetbalmatch in de Jupiler League aanschouwden, dwaalden mijn gedachten af naar het aanstaande EK Voetbal dat van vrijdag 8 juni tot en met zondag 1 juli in Polen/Oekraïne wordt georganiseerd.

Terwijl op de naastgelegen Cambuur-tribune enkele Leeuwarder supporters elkaar in de haren vlogen en daarbij iemand van een trap werd gelazerd, mijmerde ik verder en rees bij mij ineens de vraag op: Waarom bestaan er eigenlijk geen Nederlands, Europees en Wereldkampioenschap Schilderen? Ja, ik weet dat Savantis jaarlijks een Nationaal Kampioenschap voor leerling-schilders organiseert. En ook op Europees (EuroSkills) en wereldniveau (WorldSkills) wordt het een en ander georganiseerd voor deze jongeren, maar  ik zou het toejuichen dat er dergelijke kampioenschappen komen voor senioren. Podia waar de ware vaklieden met jarenlange ervaring de strijd met elkaar aangaan. Dat levert vast een prachtige competitie en daarmee schilderwerk van topkwaliteit op.

Wedstrijdonderdelen

Schilderen is een veelzijdig beroep, dus dat zorgt voor uiteenlopende wedstrijdonderdelen op zo’n kampioenschap. Denk bijvoorbeeld aan  voorbehandeling van de ondergrond (schoonmaken, schuren), decoratieve technieken, binnen- en buitenschilderwerk op diverse ondergronden, behangen, glaszetten, spuittechnieken, houtrot saneren en dergelijke. Kortom: volop spektakel in de wedstrijdarena én voor het publiek.
Een betere reclame voor het vak bestaat er niet, lijkt mij. In de branche is een chronisch tekort aan vakschilders. Steeds minder mensen voelen voor het vak, mede doordat zij vooroordelen hebben over het beroep. Een NK, EK en WK Schilderen kan de buitenstaander een heel andere kijk op het schildersvak geven. Hierdoor lopen ze wellicht warm voor een baan in deze sector.

Aankleden

Een belangrijke factor bij het NK, EK of WK Schilderen is dat zo’n titelstrijd goed wordt ‘aangekleed’. Fanatieke deelnemers (die het eerst in voorronden tegen elkaar opnemen) en sponsors werven, een mooie wedstrijdlokatie zoeken, de bezoekers van het kampioenschap moeten via de gangpaden dichtbij de deelnemende schilders kunnen komen om hun werkzaamheden van nabij te  aanschouwen, de organisatie moet aantrekkelijke prijzen bieden, een aansprekende wedstrijdjury aanstellen, laagdrempelige toegangsprijzen (alle schildersleerlingen gratis) hanteren,  voor een goede presentator zorgen en een aansprekende BN’er met schildersachtergrond de prijzen uit laten reiken (Dirk Kuijt?). Voor de omlijsting van het kampioenschap is  livemuziek (De Zingende Schilder? Zie www.dezingendeschilder.nl) als intermezzo een aanrader.

TV-zender

Tot slot nog een belangrijk detail: betrek een tv-zender bij het evenement. Omroepen zoals SBS, RTL en Veronica zijn wellicht genegen de schilderskampioenschappen uit te zenden en misschien zelfs te sponsoren.  Misschien moet de naam dan worden gewijzigd in het veel sexier klinkende ‘The Paint Battle’. Onmogelijk? Zeker niet. Ik zie op de beeldbuis regelmatig events zoals Domino Day, World Poker Tour en dartstoernooien voorbij komen. Dan moet er voor een wedstrijd voor vakschilders zeker ook zendtijd en geïnteresseerd kijkpubliek mogelijk zijn. Bovendien ziet de tv-kijker dan eens echte vaklieden aan het werk in plaats van ‘prutsers’ in populaire pulpprogramma’s zoals ‘Help! Mijn man is een klusser!’ (RTL4) en ‘Red mijn verbouwing’ (SBS6). Wie durft de organisatie aan van een NK Schilderen? Of is dit een kansloos idee?

Eén reactie op “Paint Battle

  • anton van wezep

    Nu hoor je het ook eens van een ander zou ik tegen verschillende mensen willen zeggen.
    Als jurylid van internationale wedstrijden voor het beroep schilder heb ik de voordelen van beroepenwedstrijden mogen ervaren.
    Maar ook het brede publiek kent het van de wedstrijfden in de Horeca die momenteel regelmatig ook op tv komen.
    Wat zijn de voordelen:
    1.Je hebt goede voorbeelden (die trekken de hele bedrijfstak mee denk maar aan de sport)
    2 men probeert het in de weedstrijden steeds beter te doen, waardoor je ook bijdraagt aan inovatie.
    3.Internationaal leer je veel van vakgenoten uit andere landen.
    4.Het is een promotie voor je eigen vakgebied.
    Van de week was ik nog bij de metselwedstrijden waar de koningin op bezoek kwam.Ook zo’n bezoek haalde de landelijke pers.
    Dat geeft dus een enorme uitstraling.
    Of we dat kunnen realiseren in de branche is maar zeer de vraag.
    Dit soort activiteiten hebben binnen de sector zeker niet de hoogste prioriteit.
    Kost te veel en levert te weinig op,is de algemene mening. Natuurlijk kost het veel, maar als we nu eens meer gingen samenwerken,en zaken aan elkaar gingen koppelen. zo kunnen beroepenwedstrijden bijdragen aan het imago van het beroep en bijdragen aan de werving van nieuwe en betere instroom.
    Nu missen we de regie.Iedereen heeft z’n eigen projecten en prioriteiten en benadrukken vooral hun eigen verantwoordelijkheid.
    Maar als er meer zijn die dit idee van broer zouden willen uitvoeren stel ik me beschikbaar daaraan mee te helpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn