Ga naar hoofdinhoud

Innovatiedrang


Of het nu het zoeken is naar duurzaam onderhoud en renovatie binnen de Fareno-groep, de chip in het kozijn die vertelt dat onderhoud nodig is, het ‘GevelSonTrackSystem’ dat de kosten van onderhoudsscenario’s berekent, Smart Energy Glass dat in staat is zonne-energie op te slaan, digitalisering van de bedrijfsvoering of een nieuw ontwikkeld calculatieprogramma, het zijn allemaal projecten die zijn gerealiseerd met behulp van innovatiesubsidie. En het is slechts het topje van de ijsberg, want de afgelopen drie jaar zijn zo’n twintig schilders- en onderhoudsbedrijven met innovatie aan de slag gegaan. Dankzij een Innovatie Prestatie Contract, dat Fosag met de overheid had gesloten, kon ter ondersteuning maximaal 50 procent subsidie worden geïncasseerd.

Wie beweert dat de schilders- en onderhoudsbranche niet innovatief is, wordt gelogenstraft door het dikke innovatienummer van Fosag Actueel. Zes praktijkvoorbeelden geven een indruk van de innovatiekracht van de sector. Chapeau!

Technologisch

Wat opvalt als je de lijst met projecten doorneemt, is dat het gros van de subsidietrajecten innovaties met een technologische insteek omvat. Bij innovatie denken velen ook het eerst aan een (technische) vinding die ons moet opstuwen in de vaart der volkeren. Zo wordt een iPad innovatief gevonden, terwijl de wijze waarop wij met elkaar communiceren en informatie tot ons nemen, als je het vergelijkt met tien jaar geleden, pas echt vernieuwend is.

Scope

Wikipedia is er ook duidelijk over: ‘innovatie of vernieuwing heeft betrekking op nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen. Innovatie kan plaatsvinden binnen organisaties, maar ook binnen bredere – sociale – verbanden. Het proces van innoveren (innovatieproces) omvat het geheel van menselijke handelingen gericht op vernieuwing’. Wat dit betreft raken de collectieve subsidietrajecten, waar groepen bedrijven zich wierpen op de ontwikkeling van resultaatgericht vastgoedonderhoud of duurzame onderhoudsconcepten, beter de scope van de definitie.

Capaciteitsgebrek

En dat is nodig ook. De grootste uitdaging voor de toekomst ligt, in mijn ogen, namelijk in het beter samen werken in de keten. Ik weet het, een open deur, maar het gaat er om dat woorden zo langzamerhand echt worden omgezet in daden. Door te investeren in onderlinge relaties tussen opdrachtnemer en opdrachtgever kunnen faalkosten fors worden beteugeld en perspectief worden geboden aan de vaklieden in onze sector. Want renovatie en onderhoud blijft, alle innovaties ten spijt, een arbeidsintensieve klus voorspel ik u. Veel opdrachtgevers mogen, nu er economische tegenwind is, de onderhoudsbedrijven de duimschroeven aandraaien, de rekening krijgen ze later gepresenteerd. Het spook van capaciteitsgebrek loopt zich al warm; onderhoud wordt in de toekomst schreeuwend duur.

Contracten

Het is te hopen dat het Fosag lukt de nieuwe aanvraag voor een Innovatie Prestatie Contract (IPC) er bij de rijksoverheid door te krijgen, want alles wat onderhoudskosten naar beneden kan brengen, is dus met het oog op de toekomst per definitie vernieuwend. Maar haast u, innovatieplannen moeten voor half november bij Fosag kenbaar worden gemaakt. En graag wijs ik u ook nog op het initiatief van de WVB Vastgoed Onderhoudsbedrijven die een Branche Innovatie Contract (BIC) hebben afgesloten. In twee jaar tijd willen zij duurzaam, of noem het slimmer, renoveren op de kaart zetten. Samen met ketenpartners. Voelt u zich aangesproken? Op 2 november houden zij hierover een symposium.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet