Ga naar hoofdinhoud

Houtrot


Terug in Nederland word ik geconfronteerd met een ‘echte’ Hollandse zomer. De regen valt met bakken uit de lucht en de wind jaagt het water ver onder de pannen op het dakbeschot. De regendruppels lijken geen vat te krijgen op de strak in de lak staande kozijnen. Of toch? Als mijn ogen me niet bedriegen, lijkt de verf enigszins te zwellen precies op het punt waar ik een verbinding vermoed.

De vakantie zit er weer op. Even heerlijk cultuur en natuur opgesnoven in Zuid-Frankrijk. Noem het beroepsdeformatie, maar ongewild gaat de blik dan toch langs menig gevel die je pad kruist. Constatering: naar Hollandse maatstaven is het in veel gevallen droevig gesteld met de staat van onderhoud van veel gebouwen in de Camargue. Als er überhaupt nog verf op het houtwerk is te bekennen, dan is het veelal verkrijt en geschilferd. Maar houtrot ben ik vrijwel nergens tegengekomen.

Contrast

Het contrast is dus groot. We moeten ermee leren leven dat in ons land aan de vier voorwaarden voor de ontwikkeling van houtrot (veel schimmelsporen in de lucht, vochtgehalte hout boven de 25%, aanwezigheid van zuurstof en temperatuur boven de 4 graden Celsius) een groot deel van het jaar wordt voldaan. Maar voorkomen van optrekkend vocht, zorgen voor een goede ventilatie, gave kitranden en niet te vergeten de juiste detaillering, kunnen veel ellende voorkomen. Want niet alleen het klimaat, maar ook de diepe vensters en grote dakoverstekken in Zuid-Frankrijk werken mee.

Onderzoek

Maar er gloort hoop voor de liefhebbers van hout in ons kikkerlandje. Weer terug lees ik dat internationaal onderzoek nieuwe inzichten heeft opgeleverd betreffende de evolutie van schimmels die hout afbreken. Kennis die kan bijdragen aan de preventie van problemen, zoals houtrot in funderingen van huizen en in gevelelementen. Twee Nederlandse onderzoekers zijn hierbij betrokken, dus die boot kunnen we niet missen.

Materialen

Voorts is bekend dat in veel woningen, die zijn gebouwd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, materialen zijn toegepast die erg gevoelig zijn voor houtrot. Maar ook daarvoor zijn inmiddels genoeg alternatieven voorhanden. Accoya is bijvoorbeeld al enkele jaren met een zegetocht bezig en niet ongegrond, zo blijkt nu uit onderzoek van de Timber Research and Development Association (Trada). In een vergelijkingsproef met de houtsoorten Noors grenen en Siberisch lariks, in de toepassing als gevelbekleding, doorstaat accoyahout een langdurige blootstelling aan zware weersomstandigheden het beste.

Niettemin mag de zomer van mij nu echt wel eens beginnen. Al is het alleen maar om mijn kozijn onder handen te kunnen nemen voor de zwelling openbarst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper