Houtrot inspecteren en rapporteren, mensen doen het op de gekste manieren. Met tekeningetjes, ruitjespapier, blocnootjes en foto’s. Ron van Bergen ontwikkelde voor zijn eigen bedrijf een snelle en betrouwbare manier. Met een tablet, die op kantoor via wifi wordt uitgelezen. Software en tablet zijn nu te koop.
Houtrotherstel
Van Bergen is directeur van Mauson Vastgoedbehoud in Zaandam, gespecialiseerd in houtrotherstel. ‘We werken voor vastgoedeigenaren en vaak voor onderhoudsbedrijven’, legt hij uit. ‘We passen alle merken reparatiepasta toe en doen deelvervangingen. Omdat we ons hier volledig op hebben toegelegd, zijn we veel sneller dan de timmerman of schilder. We werken met 2 à 3 man voor de schilders uit, zodat de schilder kan schilderen.’ Van Bergen, die geen personeel in dienst heeft maar tussen de 5 en de 15 vertrouwde zzp’ers aan het werk heeft, werkte vroeger als softwareprogrammeur. ‘Vind ik nog altijd heerlijk: in mijn vrije tijd lekker programmeren.’ Zo ontwikkelde hij al rond 2005 een eigen programma voor houtrotinventarisaties. ‘Dat voldeed prima. Maar langzamerhand raakte het wat uit de tijd. Ik heb het nu opnieuw geschreven, zodat het goed op de tablet functioneert. Het bevalt zo goed dat ik er de markt mee op ga. Veel onderhoudsbedrijven kunnen hier voordeel van hebben.’
Werkwijze
De eerste stap is om schetsjes van geveldelen aan te maken zoals die in de te inspecteren gevel zitten. ‘Standaard lever ik een aantal voorbeeldtekeningen aan. Maar iedereen kan zo’n schets maken, of het nu in Cad-Cam of in Draw (het standaard tekenprogramma van Microsoft Office, red) is.’ Vervolgens maakt de houtrotinspecteur ter plekke een project aan, geeft aan op welk adres hij welke gevel inspecteert, en importeert de geveldelen. Met een pen tikt hij aan waar de houtrot zit en met de standaardcodering ook meteen de benodigde reparatiemethode, of het om een kleine of een grote reparatie gaat, of bijvoorbeeld om het afhangen van een raam.
Digitaal gegevens verwerken
Het programma berekent zelf de totalen. De inspectie wordt als een bestand opgeslagen en kan digitaal worden bewaard en uitgeprint. ‘Je voorkomt zo dat je op kantoor op basis van je aantekeningen alles moet gaan invoeren’, verduidelijkt Van Bergen. ‘Je kunt de inspectiegegevens meteen aan je opdrachtgever rapporteren of in je calculatie een prijs maken.’ Van Bergen gebruikt het programma ook om achteraf te rapporteren en waar meer- of minderwerk zat. ‘Normaal doe je met houtrotinspectie een pand of 5 per dag’, weet Van Bergen. ‘Met dit programma kun je er wel 15 op een dag doen.’ Het programma, MPaint genaamd, mag wel wat kosten: 3500 euro. ‘Daarvoor krijg je het programma, een uitgebreide instructie en een degelijke tablet die tegen een stootje kan’, legt Van Bergen uit.