Glasfabrikanten en –veredelaars lijken vooral pas op de plaats te maken en de innovaties waarmee de branche de laatste jaren keer op keer kwam economisch te willen consolideren. Zeggen dat er niet veel nieuws onder de zon was doet deze manier van innoveren niet de eer aan die het verdient.
Superisolerend glas moet ook superisolerend geplaatst worden
Want was driedubbele beglazing zes jaar geleden nog een innovatie, en leek het op de vorige editie van de Glasstec, in 2010, wel om een ‘me-to’-product te draaien, iedere producent had zich gehaast om ook een driedubbel glaspakket aan te kunnen bieden, dit jaar blijkt dat er diepgaand wordt nagedacht over het nieuwe glas.
Zo moet de superisolerende ruit ook superisolerend worden geplaatst, op blokjes en met kitten die ook het toegenomen gewicht kunnen dragen. Daarnaast is het probleem van thermische breuken groot. Bij passiefhuizen blijft het buitenste glasblad vrijwel zo koud als de buitentemperatuur, terwijl het binnenste glasblad vrijwel onveranderlijk op 20 graden verwarmd blijft. Er komt heel wat engineering te pas om die temperatuurverschillen in een venster op te vangen. Dit nog afgezien van de condensvorming, zowel binnen als buiten als tussen de ruiten in.
Verschillende fabrikanten verzonnen hier verschillende oplossingen op: folies, deels harden van glas, verschillende diktes, afstandhouders, anti-condensglas et cetera. Een bijkomende uitdaging bij het dikker worden van de glaspakketten is dat de doorzichtigheid afneemt. Verscheidene glasfabrikanten brengen om die reden extra helder glas, de uitkomst van een zuiverder smeltproces en het gebruik van zuiverder basismateriaal. Maar de verontreinigingen geven over het algemeen ook stevigheid aan het glas. Helderder glas is brozer, breekt sneller. En ook daar wordt weer aan gewerkt.
De Duitse markt
Duidelijk merkbaar is dat in Duitsland veel meer zonnepanelen en zwaarder isolatieglas wordt geplaatst. Het levert namelijk een golf van zwaardere en hoger reikende glashefapparaten op. Hier en daar was nog wel een handmatig aangedreven takel te vinden, maar de machines rukken duidelijk op, worden steeds wendbaarder en tillen zeer zware pakketten tot zeker vier meter de lucht in. Het lijkt het begin van een wedloop die ook lang in de hoogwerkerwereld gaande was: elke beurs een nóg weer hoger reikende machine.
Typisch voor de Duitse markt is de regel dat in principe alle benodigde bouwmaterialen binnendoor het huis moeten kunnen worden aangevoerd. SchildersVakkrant stond vol bewondering te kijken naar een elektrisch apparaat waar een kozijn op geplaatst kan worden en dat dan de trap op ‘loopt’. Tot een deskundige Nederlander ons uit de droom hielp; op een doorsnee Nederlandse trap is dat volslagen onmogelijk, zeker vanwege de vermaledijde standaard draai op de overloop.
![glastec_neuheit De zware ruiten en solarpanelen in Duitsland zetten de heffabrikanten aan tot een wedloop: steeds sterker, steeds hoger](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/11/glastec_neuheit-300x225.jpg)
![glastec_lichtlenkung Verschillende methodes, zoals hier lasergesneden patronen, worden toegepast om doorzicht van ruiten te verminderen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/11/glastec_lichtlenkung-300x225.jpg)
![glastec_glaslamellen Het sturen van licht een gebouw in of om het uit de ogen van gebruikers te houden wordt steeds subtieler. Deze lamellen spiegelen, terwijl ze ook dimmen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2012/11/glastec_glaslamellen-168x225.jpg)
Glasinnovatie in Nederland
Zelfs het Glass Technology Life-plein, een museaal opgezet plaza waar fabrikanten en innovatoren hun glasproducten met uitleg presenteren, leek weinig compleet nieuwe innovaties te bieden. De integratie van glas en allerhande elektriciteit is wel een duidelijk doorgaande ontwikkeling. Het Nederlandse Van Dijken Glas ui Waddinxveen toonde er zijn glazen dansvloer die kleurt naarmate de dansende menigte meer energie afgeeft. En met ledlampjes zijn steeds bijzonderder, eventueel bewegende, patronen, figuren en teksten te realiseren.
SchildersVakkrant was dit keer vooral geïntrigeerd door verschillende manieren om doorzicht door glas te beperken. Geen spiegelende ruiten waardoorheen alleen maar van één kant gekeken kan worden, maar veel subtielere varianten, door printen op het glas of graveren met een laser in het glas een zodanige breking van het licht realiseren dat het glas weliswaar van twee kanten doorzichtig is, maar veel meer van de binnenkant dan van de buitenkant. Een oplossing voor stedelijke gebieden waar niemand ‘te kijk’ wil zitten, maar een ondoorzichtige ruit te onvriendelijk oogt.
Tenslotte is er een ontwikkeling waarbij lamellen in het glas of het laseren van glas wordt ingezet om zonnestralen in een ruimte te dirigeren. Bijvoorbeeld om zo de gebruikers van de ruimte geen last te laten hebben van direct zonlicht, dan wel zodat op die manier zonlicht verder in het gebouw door kan dringen, wat weer een besparing op verlichtingskosten met zich mee kan brengen.