Ga naar hoofdinhoud

Meldpunt en depot bedreigde glas- in loodramen


Gedeputeerde Staten hebben besloten daarvoor 133.210 euro uit te trekken voor het huren en inrichten van het depot.

Er komt een meldpunt en depot voor waardevolle glas-in loodramen uit kerken en kloostergebouwen die met sloop bedreigd worden. Het depot wordt gevestigd in kloostercomplex Rolduc en beheerd en ingericht door Monumenten Wacht Limburg voor de periode van 5 jaar (2013-2017).

Gedeputeerde Noel Lebens: ‘In veel oude monumentale bouwwerken zijn de glas –en-loodramen beschermd. Maar voor de meeste twintig eeuwse bouwwerken met waardevolle glas- in loodramen geldt dat niet. Die kerken en kloosters kunnen in veel gevallen worden gesloopt zonder dat het waardevolle glas-in-lood wordt veilig gesteld. Voor deze ramen wordt nu de mogelijkheid geboden om ze tijdelijk in depot op te slaan en vanuit deze situatie te zoeken naar een herbestemming.’

Meldpunt en depot

De ruimte die als depot voor de glas- in loodramen gebruikt wordt, is de voormalige ruimte van Stichting Restauratie Atelier Limburg in kloostercomplex Rolduc. Deze ruimte is uitermate geschikt als depotruimte. Monumenten Wacht Limburg gaat de ruimte inrichten voor de opslag van glas- in loodramen en eventueel ander klein religieus erfgoed of belangrijk bouwkundig regionaal erfgoed dat met sloop bedreigd wordt. Daarnaast wordt het gebruikt om leerlingen van vakopleidingen te ontvangen en hen kennis te laten maken met historische bouwmaterialen. Dat gebeurt zowel in de vorm van excursies als in de vorm van trainingen.

Evaluatie

Eind 2016 zal de Monumenten Wacht Limburg samen met een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Glasschilderkunst Limburg, De Stiftueng Foerschungstelle ^Glasmalerei, Universiteit Maastricht, Bisdom Roermond en de Provincie Limburg het project evalueren.

Achtergrond

Glas-in-lood is een kunstvorm die in Limburg in de vorige eeuw tot volle bloei kwam. Deze bloei, hoofdzakelijk ingegeven door opdrachten in de religieuze gebouwen, had als gevolg dat vele glazeniers en bekende kunstenaars zich in Limburg vestigden. In die tijd werden de glaskunstwerken uit Limburg zelfs tot in Noord-Amerika geëxporteerd. Limburg heeft een sterke identiteit met deze kunstvorm. In Limburg hebben ruim 200 glasschilders gewerkt, grotendeels uit Limburg zelf, maar ook uit de rest van Nederland en onze buurlanden. De Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten en de Jan van Eyckacademie in Maastricht hebben een groot aantal glaskunstenaars getraind en geïnspireerd. Beide academies hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van glas-in-lood in Nederland. Bekende namen zijn: Joep Nicholas, Daan Wildschut, Charles Eyck, Huub Levigne, Hans Truijen en Jacques Verheijen. De inventarisatie van de glasschilderkunst in Limburg is eind 2010 compleet gemaakt en te raadplegen op www.glasmalerei-ev.de.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik

’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd

Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Nieuwe bestemming gezocht voor oude glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen van studenten in stiltecentrum


Naar archief >