Als een aannemer een (ver)bouwproject voor een profvoetballer moet uitvoeren, gaat dat niet altijd zonder strubbelingen. Zo blijkt uit twee praktijkvoorbeelden die mr. Gert van Gorcom, eigenaar-directeur van Van Gorcom Advocaten, geeft.
Recentelijk kwam in het nieuws dat ‘Wes en Yo’ (u kent ze wel) de samenwerking met een aannemer hadden beëindigd. Deze aannemer zou Yolanthe’s villa op Ibiza gaan renoveren en dat zou geen kleine verbouwing worden. Hij vertelde in het nieuws al maandenlang bezig te zijn met allerlei voorbereidende werkzaamheden en was ook verschillende keren op Ibiza geweest om de situatie ter plaatse te bekijken. Desondanks wilde het beroemde koppel niet meer met hem verder. Sterker, er was ook niets op schrift gesteld dus betaalden ze hem niets. Helemaal niets. En nu zocht deze aannemer dus de publiciteit en kondigde rechtsmaatregelen aan. Om toch aan zijn geld te komen, heeft hij zelfs oud-advocaat Bram Moszkowicz als adviseur in de arm genomen.
Geheimhouding
Nu ken ik niet alle aspecten van deze zaak, maar ik durf wel een voorspelling aan. Ten eerste dat deze aannemer zijn centen heus wel zal krijgen, want schriftelijkheid is geen vereiste. En als hij werkelijk zoveel gedaan heeft, moet door ‘Wes en Yo’ een redelijk bedrag worden betaald. Ten tweede voorspel ik dat de uitkomst van deze zaak niet veel ruchtbaarheid zal krijgen. Het beroemde koppel vraagt vast en zeker om geheimhouding, als zij uiteindelijk financieel over de brug komen.
Meerwerkfactuur
Ook mijn advocatenkantoor had onlangs een zaak tegen een (voormalig) profvoetballer. Die had zijn giga-appartement in Amsterdam volledig laten verbouwen. Mijn cliënt had heel veel meerwerk bij deze klus gehad. De relatie van de voetballer was echter op de klippen gelopen en bovendien had hij een transfer naar Spanje gemaakt. Hij was dus eigenlijk nooit meer in Amsterdam. Dat zal dan ook wel de oorzaak zijn geweest van zijn weigering om de laatste (grote) meerwerkfactuur te betalen. De manager van de oud-prof schreef dat er niets op schrift stond over dit meerwerk en dat deze kosten een grote verrassing waren. Mijn cliënt had echter telkens gesproken met de (ex)vriendin van deze voetballer. Maar er werd door de voormalig profvoetballer ontkend dat zij ooit bevoegd was geweest om meerwerkopdrachten aan mijn cliënt te verstrekken. Een procedure bleek niet te voorkomen, want de advocaat van de tegenpartij blies hoog van de toren. Geen cent zou mijn cliënt krijgen. En dus legden wij de zaak voor aan de Amsterdamse rechter.
Vonnis
Aan meerwerk worden juridisch behoorlijk zware eisen gesteld. De belangrijkste is dat de opdrachtgever vooraf gewezen moet zijn op de financiële gevolgen van het meerwerk. En inderdaad, mijn cliënt had dat niet met deze voetballer besproken. Maar gelukkig bleek zijn ex de gesprekken met mijn cliënt niet te zijn vergeten. En als getuige bevestigde zij ook nog eens dat zij dat alles ook weer met haar toenmalige vriend in Spanje had besproken. Kortom, een gewonnen zaak! Dat bleek ook uit het vonnis; de rechter had geen medelijden met deze voetballer. Dat hij ondertussen gestopt was met voetballen (vanwege een zware blessure) en niet meer in Nederland woonde, veranderde daar niets aan. Nu zult u denken: hoe kom je dan aan je centen, als deze oud-voetballer niet meer in Nederland maar in Spanje woont? Ook dat was geen probleem, want we hadden destijds al direct beslag op zijn appartement gelegd. De moraal van dit verhaal is dus dat ook bekende voetballers uw (meerwerk)facturen moeten betalen, mits u voldoende kunt aantonen dat het werk met hen besproken en bekend is.
*) Mr. Gert van Gorcom is eigenaar-directeur van Van Gorcom Advocaten (www.VanGorcomAdvocaten.nl).