Een onderzoekspremie is toegekend aan een consortium van twee universiteiten en bindmiddelproducent DSM om te onderzoeken hoe verf milieuvriendelijker kan worden gemaakt. Het odnerzoek richt zich op de ‘legosteentjes’ van het polymeer.
Het precieze bedrag dat aan deze onderzoeksgroep ter beschikken zal worden gesteld is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat er 5 miljoen euro (3,5 miljoen van de overheid en 1,7 miljoen van het bedrijfsleven) verdeeld wordt onder vijf aparte onderzoeksvoorstellen, waarvan deze ‘Polymeren maken met moleculaire lego voor hoogwaardige “groene” verf’ er één is. Zoals het staat op de site van de nwo:
Dr. ir. I.K. (Ilja) Voets (TU/e), prof. dr. ir. R. (Remco) Tuinier (UU), prof. dr. E.W. (Bert) Meijer (TU/e) en SyMo-Chem B.V., DSM Coating Resins B.V.:
De chemie van bindmiddeldeeltjes is sterk bepalend voor de kwaliteit van een verf. In de praktijk is deze chemie heel complex. In dit project zoekt het consortium nauwgezet uit hoe de eigenschappen van vereenvoudigde, perfect gedefinieerde bindmiddeldeeltjes nu precies de kwaliteit van de uiteindelijke coating beïnvloeden. Deze kennis zal worden toegepast voor de ontwikkeling van hoogwaardige verven op waterbasis, met als doel om het gebruik en de daaraan gerelateerde uitstoot van alle milieuonvriendelijke stoffen zoals oplosmiddelen en neutralisatiemiddelen in verven te voorkomen.
De subsidie betreft een zogenaamde ‘Technology Area’ premie, uit het fonds Nieuwe Chemische Innovaties. Naast twee onderzoeken in de medische wetenschappen en één op elektrochemisch gebied, wordt er nóg een polymeeropnderzoek beloond. Dat is een zeer fundamenteel onderzoek naar de werking van een beopaalde katalysator in het polymeerproces..