Volgende week vindt de tweejaarlijkse Nederlandse Restauratiebeurs weer plaats in de Brabanthallen te Den Bosch. Persoonlijk vind ik dit altijd een van de leukste vakbeurzen om te bezoeken. De liefde voor het (schilders)ambacht spat af van de exposanten op dit kleinschalige, driedaagse event dat van 16 tot en met 18 april plaatsvindt. Ik kan iedereen aanraden eens een kijkje te nemen op de beurs, die onder andere op restauratierschildersgebied het nodige heeft te bieden.
De Restauratiebeurs biedt inzicht in de actuele stand van zaken in de restauratiebranche en is een ontmoetingsplaats voor onder andere restauratieschilders, -aannemers en -architecten, verffabrikanten, glasspecialisten en vertegenwoordigers van overheden, kenniscentra en fondsen. Doelgroep van de Nederlandse Restauratiebeurs is vooral de opdrachtgever van restauraties van monumenten en/of objecten. Het evenement heeft dan ook als thema: ‘Kwaliteit voor de opdrachtgever’.
Op de achtste beurseditie in Den Bosch geven zo’n 140 exposanten acte de présence. Daaronder diverse gerenommeerde restauratieschildersbedrijven zoals Albert Verhoeven (Arnhem), Wolters/Wolters & Ovink restauratie-decoratie (Deventer), Leo Scholten (Huissen), Restauratie Atelier Limburg (Maastricht) en De Jongh Waardenburg (in het komende nummer 4 van Eisma’s Schildersblad, dat volgende week verschijnt, leest u een uitgebreid verhaal over dit bedrijf).
Uit de verfindustrie hebben Boonstoppel, Herfst & Helder, Rolsma Monumentenverf, Keim, Remmers Bouwchemie en Nelf een eigen stand. Ook zijn de verfgroothandels Farvocolor (Damwoude) en Linova (Zutphen) aanwezig. Verder zijn zijn onder andere Reinaert Vergulders (Groenlo), Kremer Pigmente GmbH (Duitsland), de glasspecialisten Isoglas (Haarlem), Stolker Glas (Harmelen) en Wybenga (Franeker) en de stichting Restauratie Schildersbedrijven Nederland (organisatie die als doel het behoud van het vakmanschap en het benoemen en bewaken van de restauratiekwaliteit heeft) exposant.
Gedurende de beurs vinden in de auditoria diverse symposia en lezingen plaats. Meer informatie over de beurs en de toegangsprijzen vindt u op www.restauratiebeurs.nl. En in het aanstaande Eisma’s Schildersblad nummer 4 leest u een voorbeschouwing op de Restauratiebeurs.
URL Historisch Schilderwerk
Ondertussen wordt door stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg hard gewerkt aan de zogenoemde Uitvoeringsrichtlijn (URL) Historisch Schilderwerk. Het ontwerp hiervan is nu klaar en ligt nu ter inzage tot 15 mei. Daarmee krijgt de branche voor het eerst een duidelijke omschrijving van de eisen waaraan het uitvoeren van historisch schilderwerk, inclusief de zogenoemde bijzondere technieken, moet voldoen. Het betreft onder andere hout- en marmerimitatietechnieken, sjabloneren, tamponeren, patineren, dop- en kloptechniek. Maar ook het gebruik van de wikkeltechniek, letterzetten, bieswerk, het herstellen van ornamenten en heraldische motieven, polychrome decoraties, het aanbrengen van bladmetalen (vergulden en polimentvergulden). Van al deze werkzaamheden zijn de eisen aan de ondergrond, de werkzaamheden en de te gebruiken materialen beschreven.
De URL is een herziening van de nu geldende Erkenningsregeling Restauratieschilders en kwam tot stand dankzij een breed samengestelde begeleidingscommissie van onder andere restauratieschilders, opdrachtgevers, onderwijsdeskundigen, Monumentenwacht en de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.
De uitvoeringsrichtlijn treedt, naar verwachting, 1 juli 2015 in werking en wordt vervolgens opgenomen in de Stabu-systematiek. Erkende restauratieschildersbedrijven hebben dan enige tijd om over te stappen naar de nieuwe regeling; de huidige erkenningsregeling vervalt waarschijnlijk per 1 juli 2016.