Ga naar hoofdinhoud

‘Goede wetgeving overbelasting nodig’


“Er zijn snel maatregelen nodig in de strijd tegen de toenemende overbelasting van werknemers.” CNV Voorzitter Maurice Limmen constateert dat de overheid wel via campagnes probeert werkstress en burn-out aan te pakken, maar dat het ontbreekt aan goede wetgeving.

“Maak een einde aan de vrijblijvendheid. Schep heldere regels en pak werkgevers aan die hun personeel overbelasten en weigeren passende maatregelen te nemen.”, zegt Limmen. Hij pleit voor een wettelijke verankering van het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (Pago).

“Maak van dit onderzoek een soort verplichte werknemers-APK. Zorg er voor dat werkgevers het onderzoek actief en periodiek aanbieden. Zo kan er bij signalen van overbelasting tijdig gezocht worden naar onderliggende oorzaken en naar maatregelen. Dit stelt de werkgever en werknemer in staat om samen te voorkomen dat een werknemer definitief dreigt uit te vallen.”

Werkstress

Burn-out en werkstress vormen een steeds groter probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt. Onlangs berichtte het CBS dat ruim veertien procent van de Nederlandse werknemers burn-outklachten heeft en dat dertien procent zich uitgeput voelt door het werk. Het CNV constateert dat de huidige preventieve maatregelen een te vrijblijvend karakter hebben.

“Twijfelaars en weigeraars haal je niet over de streep met alleen een voorlichtingscampagne”, aldus Limmen. “In het contract tussen werkgever en arbodienstverlener is bovendien meestal niets over preventie geregeld. Zorg er daarom voor dat preventiemaatregelen een wettelijke basis krijgen in een verplicht basiscontract.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

CBS: Aantal vakbondsleden blijft sterk dalen

Verzuim in bouw daalt licht, maar blijft ‘zorgelijk’

Onderhandelingen over lonen zitten nog steeds vast

Klein bedrijf en zzp’er vaakst dupe van ransomware


Naar archief >