Het kabinet houdt vast aan de tijdelijkheid van het verlaagde btw-tarief op bouw- en renovatiewerkzaamheden. De regeling wordt per 1 juli opgeheven. Een motie in de Tweede Kamer haalde het niet.
Stef Blok (minister van onder andere Wonen), was altijd al zeer strikt over zijn opvattingen: de verlaagde btw op arbeid bij bouw- en renovatiewerkzaamheden was een tijdelijke maatregel om de gevolgen voor de bouw van de economische crisis te verzachten. De regeling is al een keer verlengd en zou 1 op juli definitief eindigen.
De laatste maanden ontstond een lobby van werkgevers (waaronder VNO/NCW. MKB Nederland, Bouwend Nederland en OnderhoudNL), van de vakbonden FNV en CNV en van de organisaties van zzp’ers (met name Zelfstandigen Bouw) om het lage tarief tenminste voor enige tijd te handhaven. Dat leidde tot een motie in de Tweede Kamer van Henk Krol (50Plus) die de regering daartoe opriep.
Die motie heeft het niet gehaald; hij werd verworpen met 81 tegenstanders tegen 65 voorstanders. De tijdelijke regeling loopt dus regulier af.
Btw op schilderwerk in gevaar
Het lage btw-tarief op schilderwerk blijft voorshands buiten schot, dat tarief van 6 procent in plaats van 21 procent maakt deel uit van een andere regeling, en dient om de kosten van arbeidsintensieve diensten, waaronder ook fietsenmakers, bloemisten en kappers vallen, laag te houden om zo de werkgelegenheid te stimuleren.
Deze regeling staat nu wel onder toenemende druk in verband met de belastinghervorming die de regeringspartijen nu aan het voorbereiden zijn. De definitieve plannen zijn nog niet bekend, maar er bestaat een grote kans dat deze btw-voorziening zal worden opgeheven.
MKB Nederland
Tegen deze vermoedde plannen neemt MKB-Nederland-voorzitter Michael Van Straalen in ieder geval alvast stevig stelling in een persbericht:
MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. “Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen.
“Absoluut onaanvaardbaar”, zegt voorzitter Michael van Straalen.
Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. (…)
“Ik begrijp (bovendien) niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging”, zegt Van Straalen. ” Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist met name deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan.”