Ga naar hoofdinhoud

Pesten


Altijd al je baas eens goed de waarheid willen vertellen? Dat hij bijvoorbeeld altijd jou opzadelt met de meest vervelende schildersklussen? Of je teveel laat overwerken? Sinds enkele weken kun je je kritiek op je werkgever anoniem en online spuien op het platform www.glassdoor.nl.

 

Een concept, dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het al jarenlang een groot succes is. Wereldwijd zijn er op Glassdoor al meer dan 30 miljoen recensies van werknemers te lezen. Er is dus nu ook een Nederlandse variant. Ik heb hier gemengde gevoelens over.

Volgens imagodeskundige Rudy van Belkom past de website in deze tijd van transparantie, zo meldt hij in het AD.

Ik vind anoniem klagen juist allesbehalve transparant. Ouderwets. Meld je kritiek op je baas/werkgever rechtstreeks in een gesprek met hem/haar. En doe dat niet op ‘achterbakse’ wijze anoniem via een site, denk ik dan. En wat schiet je daar nou mee op? Niks, lijkt mij, behalve dat het je misschien even oplucht.

Veel meningen die worden verkondigd op de site, zijn uiteraard subjectief. Denk bijvoorbeeld aan gefrustreerde ex-werknemers, die alsnog hun gram willen halen via Glassdoor.

AkzoNobel

Scrollend over www.glassdoor.nl kom je de meest uiteenlopende recensies van werknemers tegen, zowel positief als negatief. Zo wordt onder andere AkzoNobel Worldwide onder de loep genomen. Een aantal werknemers somt enkele minpunten van het concern op:
– ‘Veel kantoorpolitiek. Bedrijf maakt veel veranderingen door op het gebied van herstructurering, het creëren van baanzekerheid voor nieuwere werknemers (vooral binnen de communicatieafdeling)’

– ‘Veel oude mensen van boven de 52 werken er waardoor het moeilijk is voor jonge werknemers’
– ‘Moeilijk om promotie te krijgen, tenzij je contacten hebt’
– ‘Een zeer politiek klimaat, hetgeen soms ten koste gaat van de bedrijfsprestaties’ – ‘ AkzoNobel kan soms overkomen als arrogant tegenover klanten’

Pluspunten die worden genoemd over AkzoNobel Worldwide zijn:

Het bedrijf heeft een cultuur die persoonlijke groei koestert en ondersteunt. Je krijgt kansen en je hebt de vrijheid om je carrière uit te stippelen.
– Er worden geweldige mogelijkheden geboden om vooruit te geraken in je loopbaan en om verschillende vakgebieden te leren kennen

Volgens Van Belkom gaat het om de grote gemene deler bij de bedrijfsbeoordelingen op Glassdoor. “Allemaal samen genomen heeft het publiek altijd gelijk. Er komt een eerlijk beeld van de werkgever, omdat er wordt gevraagd naar min- en pluspunten.”

Neemt u maar eens een kijkje op de site, vorm uw eigen oordeel erover. Of neem uw eigen werkgever eens kritisch onder de loep. Persoonlijk vind ik de site niks anders dan ‘werkgevertje pesten’.

Werkvloer

Over pesten gesproken. Ook onderling wordt er door werknemers flink gepest op de werkvloer, zo is uit onderzoek gebleken. Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom op maandag 1 juni een landelijke campagne tegen pesten op het werk.

Honderdduizenden mensen worden dagelijks gepest op hun werk. Kleine pesterijen kunnen voor een collega grote gevolgen hebben. Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Dat is het idee achter de campagne.

Wat is pesten eigenlijk? De Top Drie vormen van pesten, volgens geënquêteerde werknemers, zijn:
• 74% Steeds dezelfde persoon bespotten
• 73% Kleinerende opmerkingen maken
• 71% Buitensluiten (niet groeten, niet reageren)

Pesten op werk heeft grote impact op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

Werknemers en werkgevers kunnen vanaf  1 juni op  www.herkenpesten.nl  terecht voor informatie over het herkennen en stoppen van pesterijen door collega’s. Ook worden via radiocommercials werkgevers en werknemers opgeroepen om werk te maken van de aanpak van pesten.

Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken. Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.

Zie ook https://www.duurzameinzetbaarheid.nl/1693/Pesten.html

Test jezelf op: https://www.facebook.com/checkjewerkstress/app_794455984008074?ref=page_internal

 

Eén reactie op “Pesten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn