De Europese wetgeving op het gebied van de registratie en risicoinschatting van chemische substanties REACH is nu zover doorgevoerd dat ook de ‘werkvloer’ ermee te maken krijgt. Schilders moeten stoffen verwerken volgens de voorschriften.De REACH-wetgeving heeft tot uiteindelijk doel om van alle chemische stoffen die in Europa toegepast worden geregistreerd te hebben wat de schadelijkheid ervan voor de gezondheid is en hoe er mee moet worden omgesprongen om niet ziek te worden.
Mengsels
Het proces dat dit ambitieuze project is al in 2007 begonnen. Onder de andere de verffabrikanten en hun toeleveranciers hebben al hun ‘mengsels’ en de bestanddelen daarvan in kaart gebracht voor zover die bestanddelen van te voren als potentieel risicovol zijn ingeschat.
Veiligmetverf
Arbouw wijst er nu op dat nu dit proces min of meer voltooid is, de laatste schakel van REACH aan de beurt is, de eindgebruiker. De veiligheids informatie bladen (VIB’s) zoals die in de schilderswereld verstrekt worden via het veiligmetverf.nl-systeem zullen daarin een belangrijke rol gaan spelen. Zijn deze VIB’s al moeilijk leesbaar en omvangrijk, door de REACH-wetgeving komen daar bij sommige stoffen ook nog eens ‘extended Safety Data Sheets’ bij (eSDS), die tot honderden pagina’s moeilijk leesbare tekst bevatten.
Een kwartier
Zaak voor de schilder is dat hij/zij de stoffen op de voorgeschreven manieren moet verwerken. Arbouw geeft het voorbeeld dat bepaalde stoffen maar maximaal een kwartier achter elkaar door één persoon gemengd mogen worden. Of het voorbeeld van stoffen die mét handschoenen aan gemengd moeten worden, maar zonder handschoenen aangebracht mogen worden.
Opgeschreven
Een voetangel is verder dat een product alleen zó verwerkt mag worden als in de VIB of in de eDSD omschreven is: dat een verf veilig verspuitbaar is moet ergens in die documentatie zijn opgenomen. Is het niet door de fabrikant opgeschreven (ook al ligt het voor de hand dat er geen probleem is), dan mag de schilder het eigenlijk niet verspuiten.
Werkgroep
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een werkgroep begonnen die het MKB moet gaan ondersteunen bij de invoering van de REACH wwetgeving. Er wordt gedacht aan enerzijds het koppelen van systemen, anderzijds aan het vereenvoudigen van de ellenlange veiligheidsdocumenten tot heldere gebruikersvoorschriften. Een medewerkster van Arbouw heeft zitting in deze werkgroep.
Verdwijnen
Overigens gaat Arbouw in de loop van volgend jaar verdwijnen. In de ‘Grote Bouw’ wordt een kennis- en arbo-instituut opgericht, bestuurd door werkgevers en werknemers. In de schilderssector is werkgeversorganisatie OnderhoudNL van zins één functionaris voor arbozaken vrij te spelen.