Ga naar hoofdinhoud

Kleinste verffabriek van Europa


Zijn onderneming produceert en verkoopt al drie decennia kalkverf, kalk(glans)pleisters, lijnolieverf, oliën, boenwassen en pigmenten op de binnen- en buitenlandse markt. Het bedrijf van Wolf Jordan (66) in het Belgische Kalmthout wordt ook wel Europa’s kleinste verffabriek genoemd. Een nadere introductie.

De firma Wolf Jordan in Kalmthout (België) is genoemd naar de huidige eigenaar-directeur. Diens vader, Theo Jordan, richtte het bedrijf in 1963 op en was aanvankelijk vooral actief in de reguliere bouw. In de jaren zeventig kwam zoon Wolf in de zaak. Hij ging op zoek naar nieuwe markten voor het bedrijf.

Met de vroegere geur van terpentijn en lijnolie nog in de neus van het atelier van zijn grootvader, de vermaarde Belgische kunstschilder Frans Van Tongerloo, herontdekte Wolf Jordan de wereld van verven en decoratief schilderwerk. Daarbij ging zijn voorkeur uit naar traditionele materialen zoals lijnolie, kalk, caseïne, natuurlijke harsen en dergelijke. Via oude geschriften, documenten en research verdiepte Jordan zich nader in deze materie en ging het bedrijf zich toeleggen op de productie en verkoop van verven, pleisters, oliën en boenwassen op natuurbasis.

Kalkverf

Zo maakt Wolf Jordan nu al jarenlang naam met Calcatex Kalkverf, kalk-caseïne muurverf voor binnen en buiten, ademend, vochtregulerend en beschikbaar in 45 kleuren. Een andere bestseller is Kalei, een tweelagig dun buitenpleistersysteem dat de gevel beschermt tegen slagregen en toch een goede dampdoorlaatbaarheid garandeert. De eerste laag bestaat uit de kaleipleister.

De tweede laag uit Calcatex Kalkverf, die de gevel de gewenste kleur geeft. Het product is ook te gebruiken op binnenwanden voor een decoratief effect. Wolf Jordan is ook verdeler in België van Aquamaryn, merk van Rigo Verffabriek uit IJmuiden. “Hun aanbod is qua verven, vernissen en lakken complementair aan ons eigen productengamma”, stelt Jordan.

Eigengereid

Wolf Jordan hanteert een strakke, ecologisch verantwoorde visie bij de aanmaak van zijn eigen producten. Zo opteert hij voor de meest zuivere kalksoort – afkomstig uit het Maasbekken – en 100 procent zuivere lijnzaadolie van de eerste persing. Zelfs water wint hij uit een eigen bron, met het oog op het aanmaken van kalkpasta waaraan hij de hoogste normen stelt. ”Water is niet zomaar H2O”, zegt hij.

“Elementen zoals luchtvervuiling en andere milieufactoren kunnen de waterkwaliteit verminderen. Vandaar dat ik uitsluitend water uit eigen bron gebruik.” Watergedragen acrylverven zijn tegenwoordig ‘hot’, constateert Jordan. Volgens hem wordt door schilders vaak vergeten dat ook in deze verven schadelijke stoffen zitten, met negatieve gevolgen voor het milieu.

Jordan: “Verfkwasten- en rollers onder de kraan schoonspoelen en verfrestanten wegspoelen is een onverantwoorde daad."
Jordan: “Verfkwasten- en rollers onder de kraan schoonspoelen en verfrestanten wegspoelen is een onverantwoorde daad.”

“Verfkwasten- en rollers onder de kraan schoonspoelen en verfrestanten wegspoelen is een onverantwoorde daad die onder andere kan leiden tot ontaarding van de waterflora en zelfs tot vissterfte. Synthetische verven bevatten op hun beurt ondermeer petroleumderivaten en weekmakers die niet alleen bij het gebruik schadelijk zijn, maar verder gedurende jaren later nog kwalijke stoffen afscheiden.”

Kalkhennep

Behalve dat producten van Wolf Jordan populair zijn voor de (decoratieve) afwerking van binnen- en buitenwanden, scoort het bedrijf ook met een toepassing voor vochtbestrijding en isolatie van gebouwen. Daarvoor biedt het kalkhennep. Met een mengsel van voornamelijk kalk en hennephout kunnen wanden worden geïsoleerd. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

De combinatie met de kalk zorgt voor een milieuvriendelijke afwerking. Volgens Jordan bestaan er in de markt nog veel misvattingen over verf- en pleisterproducten op natuurlijke basis. Zo gingen veel applicateurs er jarenlang vanuit dat het Duitse product Leinölfirnis als vernis kon worden gebruikt, terwijl het hier om een slechte Duitse vertaling ging en het in feite gekookte lijnolie betrof, met alle gevolgen van dien.

Het Belgische bedrijf is succesvol met de toepassing van kalkhennep voor vochtbestrijding en isolatie van gebouwen.

Hij noemt een ander voorbeeld. “Op de markt wordt zogenoemde ‘natuurlijke’ hydraulische kalk verkocht. Het gaat hier weliswaar om een natuurlijke stof, maar met 12 procent ‘onzuiverheden’ erin.”

“Door het gebruik van uitsluitend zuivere kalk en anderzijds voorgeperste lijnolie als basiselementen kunnen wij kwalitatief hoogwaardige eindproducten maken en verkopen. Dat wordt tot ver in het buitenland gewaardeerd’, stelt Jordan.

Kalkhennep op de buitenschil.
Kalkhennep op de buitenschil.

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper