‘Het imiteren van imitaties, het reconstrueren van imitatieschilderingen in het monumentale interieur’. Dat is het thema van een bijeenkomst die Het Kleurhistorisch Platform op donderdag 8 oktober organiseert in het gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort.
Sinds mensenheugenis wordt met verf materiaal geïmiteerd, op gebruiksvoorwerpen en gevel- en interieuronderdelen. Meestal zijn het hout- of marmerimitaties, zoals eiken, teak, mahonie, noten, palissander, wit marmer, vert de mer, portor, st remy, maar ook schildpad- of zandsteenimitaties komen voor.
Tijdens de middag worden een aantal vragen belicht: Hoe worden imitaties tegenwoordig gemaakt en hoe ging dit vroeger? Wat was hun oorspronkelijke uiterlijk? Hoe gaan we daar bij restauratie mee om? Het platform wil met de bijeenkomst, waar diverse praktijkcases aan de orde komen, de belangstelling voor historische imitaties vergroten, hun behoud stimuleren, een zorgvuldige omgang bevorderen en kennis uitwisselen.
De middag wordt een weerslag van de huidige restauratiekennis en –vaardigheden. De dag is bestemd voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met de geschilderde afwerking van interieurs, zoals decoratie- en restauratieschilders, restauratoren van historische binnenruimten, kleuronderzoekers en studenten van restauratieopleidingen. Meer informatie op www.cultureelerfgoed.nl
Leuk voor jezelf om te kunnen, ik beheers deze technieken al vele jaren.
Echter is er geen droog brood in te verdienen, tenzij ik nu wordt uitgenodigd dit aan de nieuwe generatie schilders te onderwijzen.
Ik ben benieuwd!