Het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft. Jongeren vanaf 18 jaar verdienen een volwaardig loon voor het werk dat ze verrichten. Daarvoor pleit CNV Jongerenvoorzitter Michiel Hietkamp vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Wetenschappers, organisaties van jongeren en werkgevers komen dan aan het woord. Het gesprek is een voorbereiding op een Kamerdebat later dit jaar over het minimumjeugdloon.
Nu is het nog zo dat werknemers onder de 23 jaar niet het normale wettelijk minimumloon krijgen, maar het wettelijk minimumjeugdloon. En dat scheelt nogal (zie pagina van SZW: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-het-minimumloon).
“Een 18-jarige heeft nu nog recht op een minimumloon van 686,05 euro per maand en kan daar heel moeilijk van rondkomen. Stijgende lasten als telefoonabonnement, kamerhuur en zorgverzekering zijn maar net te betalen. Voor iedereen van 23 jaar en ouder is het wettelijk minimum 1.507,80 per maand. Het CNV vindt dat voor hetzelfde werk hetzelfde loon moet worden betaald. Het mag niet uitmaken of je een vakkenvuller bent van 18 of 24”, aldus Hietkamp.
Tegenstanders van afschaffing van het minimum jeugdloon gebruiken vaak het argument dat de werkloosheid erdoor zal toenemen. Hietkamp: “Maar volgens het CNV bewijzen voorbeelden uit het buitenland dat die zorg onterecht is. Zo is in Engeland het minimumjeugdloon al afgeschaft en daar is de jeugdwerkloosheid niet gestegen. Bijkomend voordeel van betaling van een volwaardig loon is dat de jongeren eerder pensioen kunnen opbouwen. Veel jongere leden van het CNV zijn bezorgd over hun pensioenuitkering.”