We kennen isolerende muurverf om nicotinevlekken, waterkringen en andere vervuiling vast te zetten. Maar de isolerende muurverf ThermoShield heeft heel andere eigenschappen. Hiermee kun je vochtproblemen te lijf gaan en relatief eenvoudig energie besparen.
Deze week dook er weer een persbericht op waarin de loftrompet werd gestoken over het gebruik van deze isolerende muurverf. Toepassing van ThermoShield bij het monumentale landgoed Kolthoven in Epe heeft geleid tot een reductie op de stookkosten van 17 procent per jaar, aldus metingen van de bewoner. En vochtige muren en afbladderende verf behoren tot het verleden.
Geen onderzoek
Ik ben altijd een beetje achterdochtig als ik dit soort berichten lees, want één meting is geen onderzoek en hoe zit het met alle andere parameters die van invloed kunnen zijn op de energiehuishouding van het pand? Tegelijk met de grote onderhoudsbeurt in 2009, waarbij het gebouw aan de buitenkant in de ThermoShield werd gezet, vonden namelijk ook bouwkundige maatregelen aan de fundering plaats.
Spirit of Innovation Award
Overigens is er niks nieuws onder de zon. Coateq, exclusieve importeur voor de Benelux van ThermoShield, timmert al jaren aan de weg met deze verf die voor circa 50% bestaat uit microscopisch kleine, vacuüm gezogen, keramische bolletjes. Eind jaren tachtig ontwikkeld en geproduceerd door de firma SICC te Berlijn. In 2013 was ThermoShield zelfs een van de drie genomineerden voor de Spirit of Innovation Award, de prijs voor de meest energiebesparende innovatie van exposanten op de vakbeurs Energie 2013. Het greep uiteindelijk net naast de prijzen, maar landelijke bekendheid was er wel.
Haarlemmerolie
De verf pretendeert energiebesparend, vochtregulerend, scheurverminderend, zonlichtreflecterend, brandvertragend en vuil-, mos -en algenwerend te zijn. Bovendien transporteert de verf overtollig vocht uit de gevel naar buiten, waarbij de warmte binnen blijft. En als binnenmuurverf toegepast, wordt warmte opgenomen en gelijkmatig verspreid over de ruimte. Inderdaad, het lijkt wel Haarlemmerolie. En laat Coateq nu ook net in Haarlem zijn gevestigd…
Bouwfysische aspecten
Volgens de distributeur blijkt uit praktijkmetingen in binnen- en buitenland, waarbij ThermoShield als buitencoating is toegepast, dat er een energiebesparing van 5% tot 40% (gemiddeld 20%) mogelijk is. De ervaringen op landgoed Kolthoven passen precies in dit plaatje. Het energiebesparend effect van ThermoShield kan, volgens Coateq, worden verklaard door twee verschillende bouwfysische aspecten: de vochtregulerende werking en de verlaging van de emissiecoëfficiënt.
Ervaringen
Juist bij matig geïsoleerde panden, bijvoorbeeld monumenten waar zwaar isolerende maatregelen of grote verbouwingen niet zijn toegestaan, is ThermoShield een goedkoop en effectief alternatief, zo luidt de belofte. Juist omdat deze maatregel zo eenvoudig is toe te passen, ben ik benieuwd of u ervaringen heeft met dit product die deze lofzang kunnen staven. Zo ja, dan snap ik niet dat er niet meer met deze ‘Haarlemmerolie’ wordt geschilderd.
“dan snap ik niet dat er niet meer met deze ‘Haarlemmerolie’ wordt geschilderd”?
Dan was het journalistiek interessant om (zeker vijf jaar later) een vervolgartikel te lezen over meer toepassingen en ervaringen van deze coating.