De Arbowet eist van werkgevers dat zij een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. Reden voor Arbouw om de online RI&E Bouwnijverheid (3.0) te ontwikkelen. Deze is gratis te gebruiken.
De online applicatie RI&E Bouwnijverheid (www.riebouwnijverheid.nl) begeleidt werkgevers stap voor stap bij het opstellen van het verplichte document. De gebruiker bepaalt zelfstandig middels de uitgebreide beroepenlijst alle voorkomende functies in het bedrijf, selecteert de risico’s en transporteert de noodzakelijke maatregelen naar het plan van aanpak. Een dashboard toont het actuele overzicht van de genomen maatregelen, de noodzakelijke acties en de gekozen termijnen. Nadert een termijn de einddatum, dan krijgt de gebruiker hierover automatisch bericht. De RI&E kan desgewenst worden geprint, zodat deze tijdens inspecties direct kan worden overlegd.
Met de door Arbouw geactualiseerde applicatie kan de basis worden gelegd voor een gedegen arbobeleid, gezonde werknemers en veilige arbeidsplaatsen. De RI&E geldt in de praktijk als belangrijke eerste aanzet voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. In het document moeten werkgevers bepalen of de dagelijkse arbeid gevaar of gezondheidsschade kan veroorzaken. De RI&E geeft naast inzicht in de risico’s ook passende maatregelen om arbeidsongevallen, beroepsziekten en ziekteverzuim te voorkomen.
Met de applicatie willen de organisaties de arbeidsomstandigheden verbeteren en werkgevers helpen om de kosten te reduceren. De RI&E Bouwnijverheid is door het Steunpunt RI&E aangewezen als erkend instrument. Hierdoor hoeven bedrijven met minder dan 26 werknemers die op deze wijze hun RI&E opstellen, deze niet te laten toetsen door een arbodienst/deskundige.
De RI&E Bouwnijverheid is ontwikkeld door Arbouw in opdracht van Bouwend Nederland, NOA, FNV en CNV Vakmensen. Werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft ervoor gekozen de samenwerking met Arbouw te beëindigen en de regie over het arbeidsomstandighedenbeleid alleen te willen voeren zonder inmenging van de werknemersorganisaties.
Wat raar, hebben werknemers straks niks meer te zeggen over hun eigen veiligheid. Lekker is dat, dat mag ook allemaal zomaar.