Na een grondige renovatie van het bestaande pand, opende waterbedrijf Vitens begin 2015 haar nieuwe hoofdkantoor in Zwolle. Het restylen van de buitenschil, waaronder veel aluminium delen, gebeurde afgelopen najaar. De aannemer wees op de mogelijkheden van zelfklevende folie. In dit geval Sikkens Dryfilm MP. In totaal is meer dan 3.000 vierkante meter folie verwerkt. “Mijn grootste project tot nu toe”, aldus Carlos Ximenes van NeroQom Support.
Frisse uitstraling hoofdkantoor Vitens
Het hoofdkantoor van Vitens aan de Oude Veerweg in Zwolle is overgegaan op ‘het nieuwe werken’. Om dit te kunnen realiseren, heeft een ingrijpende inpandige verbouwing plaatsgevonden (zie kader) door Bouwbedrijf Salverda onder regie van SOM=. De buitenschil moest echter nog onder handen worden genomen en aansluiten bij deze frisse nieuwe start.
Suzette van der Zanden, Facilitair Manager bij Vitens: “Het onderdeel gevelonderhoud in het MJOP (meerjaren onderhoudsplan, red.) stond vorig jaar voor dit Vitens kantoor op de agenda. Traditioneel hadden we schilderwerk van de gevel opgenomen in het bestek. Het was echter de aannemer die ons bekendmaakte met de optie van zelfklevende folie als ‘gevelonderhoud’. Na onderzoek bleek dat het voor wat betreft de investeringskosten in ons geval niet echt veel voordelen opleverde; het was qua kosten vergelijkbaar met traditioneel schilderwerk. De grote besparing zit hem in de exploitatie voor de komende jaren. Het op een kwalitatief niveau houden van onze gevel is langer gegarandeerd. Ook het aanbrengen van de folie was voor de omgeving minder storend, het ging bijna geruisloos. En het resultaat is prachtig.”
NeroQom Support
Deze lofzang moet als muziek in de oren klinken bij Carlos Ximenes van NeroQom Support in Nieuwveen, die de zelfklevende folie aanbracht in opdracht van Lenferink Schilders – Afbouw en vastgoedonderhoud die was ingeschakeld voor het schilderwerk. De laatste tien weken kwam Ximenes vrijwel dagelijks bij Vitens in Zwolle over de vloer. Alleen of met maximaal vier andere folieapplicateurs die hij inschakelde om deze klus te klaren. “Ruim 3.000 vierkante meter zelfklevende folie. Het grootste project dat ik tot nu toe heb gedaan”, aldus Ximenes, die het klappen van de zweep op het gebied van folieapplicatie leerde bij signbedrijf Trim-Line, waar hij tien jaar heeft gewerkt. Bijna elf jaar geleden hielp hij een vriend, die onder de naam NeroQom gebouwen opwaardeert door zware vervuiling te verwijderen. “In gevallen waarbij we bijvoorbeeld aluminium beplating niet meer goed schoon kregen, zijn we folie gaan inzetten.” Ximenes begon voor zichzelf, NeroQom Support was geboren.
Alleen gebouwen
“Ik wrap alleen nog maar gebouwen”, vertelt Ximenes. Hij heeft zich de afgelopen tien jaar helemaal gespecialiseerd in deze discipline. Hij plakt folie op kunststof kozijnen, geanodiseerd aluminium, gecoat en ongecoat plaatstaal, HPL beplating enzovoort. Inmiddels is hij gecertificeerd door zowel 3M als Avery Dennison om te werken met speciale films voor dit soort buitentoepassingen, zoals de 3M Scotchcal 8181 Windowframe film, Avery Dennison Façade film en nu dus ook de Sikkens Dryfilm MP. Deze laatste folie is een white label uit de Avery-stal die door verffabrikant Sikkens uit Sassenheim op de markt wordt gebracht.
Geen concurrentie
De algemene opinie is: wat moet je met ‘stickers’ op een gebouw? “Maar als men dan ervaart wat folie doet met het aanzien van een pand en er ook nog eens tien jaar garantie door de fabrikant wordt gegeven, mits het door gecertificeerde bedrijven is aangebracht, dan zie je dat het kwartje toch langzaam valt”, aldus Carlos Ximenes. En na die tien jaar? “Het is net als dubbelglas; daar zit meestal ook tien jaar garantie op, maar dat wil niet zeggen dat je na die periode het raam moet vervangen.” Veel schildersbedrijven zien folie nog als een concurrent. Onterecht, stelt Ximenes. “Het is een aanvulling. Je kunt vastgoedeigenaren een totaaloplossing bieden. Een verffabrikant als Sikkens snapt dit.”
Sikkens Dryfilm MP
Sikkens heeft enkele key-acountmanagers langs de weg die zich vooral richten op de voorschrijvende markt: beheerders, beleggers, zorginstellingen en grote corporaties. Sales Director Dave Koppelaar van Sikkens: “Zeker in het segment van beheerders/beleggers betreft het veelal panden met aluminium of kunststof in plaats van houten kozijnen. Daar is zelfklevende folie vaak een betere en soms ook goedkopere oplossing dan een relatief duur 2-componenten epoxysysteem. Onderhoudsbedrijven kunnen met Sikkens Dryfilm MP ook hier de perfecte oplossing leveren. Zelfs met tien jaar garantie, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Als A-merk bieden we nu een compleet assortiment.”
Adviesrapport
Dennis de Haan van Appcademy werd ingeschakeld om een adviesrapport te schrijven. Uit zijn inventarisatie bleek dat de aluminium gevelpanelen op het Vitens-gebouw waren voorzien van een waxlaag. Ooit bedoeld als conservering (waterafstotend), waardoor vuilaanhechting en algen minder kans krijgen. In de loop der jaren droogt deze waxlaag echter in, gaat craqueleren en slaat wit uit. Verwijderen van de waxlaag bleek geen optie. “Onbegonnen werk.” Een proefplaatsing met folie leerde dat, met bepaalde ingrepen, voldoende hechting kon worden verkregen. Ximenes: “We plakten gewoon over de waxlaag heen. Op advies van Appcademy schuurden we de schilfertjes wax voorzichtig terug – niet te hard, dan wordt het vloeibaar – om een stabiele ondergrond te creëren. In een notendop: wassen, schuren, ontvetten. Goed reinigen is 80 procent van je werk.”
Specialistisch werk
De ervaring van Ximenes is dat het opwaarderen van gebouwen met zelfklevende folie ver af staat van wat een schilder normaal gesproken doet. Lachend: “Daarom schakelen ze mij in. Folie appliceren is echt een vak.” Signmakers die wel gewend zijn met zelfklevende folie te werken, laten deze markt echter ook vaak links liggen. “Die willen alleen maar iets moois maken en het moet niet te lang duren. Dit is, in hun ogen, monotoon bouwvakkerswerk; je staat, in weer en wind, dagen achtereen in een hoogwerker aan een gebouw te plakken. Ik ben, voor ik bij Trim-Line kwam, tien jaar glaszetter in de bouw geweest. Het is hard werken, maar ik weet wat er van mij wordt verwacht en vind elke klus een uitdaging. Vandaar dat ik me helemaal focus op deze discipline van foliemontage. Ik heb een netwerk van gecertificeerde zzp’ers om me heen, waarmee ik in principe elke klus aankan.”
Het restylen van het Vitens kanoor was tot nu toe zijn grootste uitdaging. Alle wit uitgeslagen, van oorsprong zwarte, aluminium gevelbeplating van de toren is voorzien van zwarte folie. De honingraatvormige blokken van het gebouw waren uitgerust met goudkleurige panelen, blauwe pilaren en bruine kozijnen. “Ontzettend gedateerd.” Deze aluminiumdelen zijn nu ook beplakt met folie, respectievelijk in de kleuren zilver (RAL 9001), lichtgrijs (RAL 7034) en antraciet (RAL 7021). “Kijk eens wat folie doet met een gebouw”, stelt Ximenes met gepaste trots.
Hoofdkantoor Vitens
Waterbedrijf Vitens nam in januari 2015 haar nieuwe hoofdkantoor in Zwolle officieel in gebruik. Het pand was al in handen van Vitens. Vroeger zat daar de Waterleiding Maatschap Overijssel (WMO), dat later opging in Vitens. Het hoofdkantoor van het waterbedrijf bevond zich in Utrecht, maar omdat Zwolle centraler ligt in het werkgebied, werd besloten dit te verplaatsen. Het nieuwe werken staat centaal op deze locatie. Hiervoor heeft een ingrijpende renovatie plaatsgevonden. Het is een transparant gebouw geworden met veel licht en glas. Vitens regelt het water voor 5,5 miljoen mensen in Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland.