Hoe zit het nu met het gunnen van onderhoudscontracten bij woningbouwverenigingen ? Maakt het kleinere schilder- of onderhoudbedrijf nog wel een kans? Ik vraag het me af.
Voorbeeld 1: Een woningbouwvereniging in de randstad geeft te kennen een deel van haar woningen langdurig in een onderhoudscontract onder te brengen bij drie partijen. Deze woningbouwvereniging nodigt bedrijven uit om met een voorstel te komen en uiteindelijk doen dit 32 bedrijven. De eerste selectie vindt plaats door een deskundige commissie en na overweging wordt de selectie teruggebracht naar acht bedrijven, welke via een pitch hun voorstel mogen toelichten. Nu maar eens de eerste conclusie. Alle acht bedrijven of combinaties van bedrijven maken meer dan 10 miljoen euro omzet en de kleine bedrijven zijn dus allemaal afgevallen.
Voorbeeld 2: Een onderhoudsbedrijf in het midden van Nederland verricht al vele jaren onderhoudswerk bij twee woningbouwverenigingen. Deze twee woningbouwverenigingen hebben ook een soort overeenkomst in de markt gezet met als resultaat dat het genoemde onderhoudsbedrijf in juli dit jaar geen enkel onderhoudswerk meer heeft bij de twee woningbouwverenigingen.
Navraag door mij in de markt geeft mij de voorlopige conclusie dat bijna alle onderhoudscontracten, welke door de woningbouwverenigingen zijn uitgegeven, door grote bedrijven of combinaties van grote bedrijven worden uitgevoerd.
Andere wereld
Bij andere professionele opdrachtgevers, zoals zorginstellingen en verzekeringsmaatschappijen etc., is het ook al merkbaar dat ze de bedrijven kiezen op basis van bepaalde kengetallen.
Als dit zou kloppen, en daar ziet het er naar uit, zijn dus kleine bedrijven, die hun vak als onderhoudsbedrijf prima verstaan, autonoom kansloos in de markt bij professionele opdrachtgevers. Vele bedrijven ( 85% ) in onze branche zijn kleine bedrijven tot 3 miljoen euro en moeten rekening houden met een andere wereld voor het gunnen van onderhoudswerkzaamheden.
Ik hoor graag uw reactie en ervaring in de markt, want een blog is er ook voor om maar eens een discussie en feiten te krijgen. (info@bouwbedrijvenbeurs.nl)
Richard olde Hartman
Olde Hartman Advies b.v. te Amersfoort.
niet vreemd voor ons dat de grote al het werk krijgen de woningbouw vereniging geeft zelfs aan hun werk waar wij nog een contract op hebben lopen van 8 jaar.
zelfs dat vind men normaal schaden claem in gediend maar niets meer vernomen
Hallo Richard,
De woningcorperaties hebben ,n manager inkoop, het enige wat speelt is het behoud van zijn baan , deze manager clusterd de werken die er zijn , zo word de kleine ondernemer buitenspel gezet ,als er voor 10 miljoen werken is geclusterd, kunnen er weinig schildersbedrijven of onderhoudsbedrijven dit bedrag dragen ,er word niets gegund ,de goedkoopste is de winnaar in de spelletjes van de managers inkoop van woningbouwverenigingen ,er is ,n spreekwoord voor dit fenomeen, er word over lijken gegaan ,bij mij in de buurt is niet een middelgroot schildersbedrijf meer te vinden die voor de woningbouwverenigingen konden werken ,stuk gemaakt door het werk te clusteren door de manager inkoop. dit fenomeen is ontstaan mede door de crisis ,schilderwerken kon je aannemen ver onder de normale schildersprijs van 2008, daarna is het clusteren begonnen om zo de kleinere bedrijven die jaren voor ,n woningbouwvereniging werk hadden, te laten verdwijnen .