Ga naar hoofdinhoud

Meldingsplicht grote buitenlandse bedrijven


Buitenlandse bedrijven krijgen een meldingsplicht als zij tijdelijk werk doen in Nederland. Zo kan de Inspectie SZW controleren of EU-werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben en daarmee voldoen aan de Europese detacheringrichtlijn.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een eigenaar van een Duits bedrijf dat in Nederland een tunnel bouwt of schildert, moet melden welke medewerkers aan de tunnel werken en hoe lang ze komen werken. Kleine bedrijven worden uitgezonderd van deze meldingsplicht.

In oktober 2015 stuurde minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit wetsvoorstel aan de Raad van State. Deze week stuurt hij het naar de Tweede Kamer.

18 andere lidstaten hebben al zo’n meldingsplicht. De plicht gaat in zodra het ICT-systeem af is waarmee de meldingen worden geregistreerd. Dit systeem zorgt ervoor dat de administratieve lasten voor bedrijven laag zijn. Het wetsvoorstel regelt verder dat het gemakkelijker wordt om vanaf 1 juli 2016 boetes over de grens te innen.  Het kabinet zet tijdens het Europees voorzitterschap in op fatsoenlijk werk.

Oneerlijk

Het kabinet wil de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Europa bestrijden. Er moet gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek worden betaald. De Europese Commissie komt naar verwachting in maart dit jaar met voorstellen om het vrij verkeer van diensten en werknemers eerlijker te maken. Op 19 en 20 april wordt hierover gesproken tijdens de Europese Informele Raad in Amsterdam die minister Asscher voorzit.

In juni 2015 werd al bekend dat het voorstel van Asscher om de Europese detacheringsrichtlijn aan te passen om oneerlijke concurrentie te voorkomen, steun krijgt van Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk. De minister heeft toen zijn ideeën voor een verandering van de richtlijn, ondertekend door de verschillende Europese ministers, aan Europees Commissaris Thyssen gestuurd.

 

3 reacties op “Meldingsplicht grote buitenlandse bedrijven

  • Peter

    Vind ik een goede zet. Ook is aan het licht stellen die in Polen, Roemenië oid een bedrijfje openen en hier werkzaamheden uitvoeren tegen veel lagere tarieven!

  • Frits

    Daar hebben we minister Asscher met alweer een leuk plan dat waarschijnlijk toch niet gaat werken. Zal waarschijnlijk in strijd zijn met het vrije verkeer van personen, goederen en diensten binnen de EU. Ik gok maar wat. Toch leuk geprobeerd. En z’n achterban ook weer even tevreden.

  • john

    Dus de kleine bedrijven die hier al lang volop bezig zijn om de markt kapot te maken worden niet gecontroleerd dat is dus ook oneerlijke concurrentie.
    Juist deze kleine schimmige bedrijven moeten gecontroleerd worden !!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Inspectie SZW krijgt andere naam

Brief gevaarlijke stoffen kan genegeerd worden

Inspectie vraagt gedetailleerd overzicht gevaarlijke stoffen

Schilder valt van dak in Gorredijk

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet


Naar archief >