Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam Erfgoed Prijs voor Hermitage


De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus hebben de eerste Duurzaam Erfgoed Prijs van de provincie Noord-Holland gewonnen. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs tijdens een symposium over duurzaam erfgoed.

De Duurzaam Erfgoed Prijs is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verbouwen, aan te passen en zo klaar te maken voor een toekomst.

Gedeputeerde Van der Hoek: “Kerken, molens, industrieel erfgoed, buitenplaatsen en landgoederen; Noord-Holland heeft veel te bieden. Monumenten met een rijk verleden die ook een toekomst verdienen. Om deze monumenten te behouden voor de volgende generaties is het van belang ze toekomstbestendig te maken. Verduurzaming staat hierbij centraal! De provincie Noord-Holland vindt het verduurzamen van erfgoed belangrijk en het onderwerp krijgt een prominente plek in onze nieuwe cultuurnota.”

Ter gelegenheid van het symposium heeft de provincie een oproep gedaan voorbeelden van monumenten waarbij verduurzaming een belangrijke rol speelt in te zenden. Uit de genomineerden kozen de bezoekers van het symposium de winnaar. De tweede prijs was voor Het schip (Amsterdam) en de derde prijs was voor Molen Zuidpolder (Edam).

De winnaarduurzaam erfgoedprijs

Dat je bij verduurzaming samen tot slimmere oplossingen komt bewijst de samenwerking tussen de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus. De Hermitage kampt met een structureel overschot aan warmte ondanks een WKO-systeem, waarmee het museum zijn expositiezalen koelt en verwarmt. Deze restwarmte wordt vanaf het einde van dit jaar ingezet voor de verwarming van de botanische kassen 425 meter verderop.

Door de uitwisseling gaat de Hortus voor minstens 80% over op duurzame energie. Op de gasrekening van de kassen wordt het jaarverbruik van 54 woningen bespaard. Bij de Hermitage wordt bespaard op het elektriciteitsverbruik van een installatie die de overtollige warmte anders zou moeten afvoeren naar de buitenlucht. En op de kosten voor koeling, want de Hortus levert koude retour!

Lees meer over de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Online special: Vlakglas volop in beweging

OnderhoudNL: ‘Investeer in overbelast elektriciteitsnet’


Naar archief >