Of het netjes is is een andere kwestie, maar een werkgever kan zijn werknemer via WhatsApp zijn ontslag aanzeggen. Ontslag moet tegenwoordig altijd worden aangezegd en bovendien altijd schriftelijk om een boete te voorkomen.
Het zal met de aantrekkende economie en het begin van het schildersseizoen misschien niet uw eerste prioriteit hebben, maar de ontslagregels zijn onlangs strenger geworden, en daar zijn een aantal interessante uitspraken over geweest.
Een werkgever moet voor arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer een maand van tevoren schriftelijk aankondigen of de arbeidsovereenkomst verlengd wordt. De wet maakt alleen een uitzondering op die regel als de arbeidsovereenkomst een ‘niet-kalendermatige einddatum’ heeft, zoals bijvoorbeeld bij vervanging tijdens ziekte of voor de duur van een project.
Als een ontslag niet (schriftelijk) of niet tijdig wordt aangezegd is een boete verschuldigd die maximaal oploopt tot een maandsalaris (de overeenkomst eindigt overigens wel). Hieronder vallen ook oproeparbeidsovereenkomsten of ‘min-max’ arbeidsovereenkomsten. Deze regeling geldt voor arbeidsovereenkomsten die aflopen op of na 1 februari 2015.
Tips uit de rechtspraak
Dat de aanzegging schriftelijk moet gebeuren is heel belangrijk. De eventuele mondeling door de werkgever aan de werknemer hierover gedane mededelingen doen hieraan niet af. Maar als een werknemer vervolgens aan de werkgever per e-mail de opzegging van werknemer bevestigt, dan is de werkgever gered. Dat was het geval bij een concrete zaak: de werkgever had mondeling ontslag aangezegd, de werknemer schreef hem er een mailtje over. De rechter vond dat de bewuste werkgever geacht werd aan de aanzegverplichting te hebben voldaan. De werkgever was nog wel een zogenaamde aanzegvergoeding verschuldigd, maar dat was nog altijd minder dan wanneer de werknemer niets had bevestigd.
Aangetekend
Normaler is om ontslag aan te zeggen via een brief. Een werkgever doet er dan wijs aan om de aanzegging aangetekend te versturen. De ontvanger tekent voor ontvangst en daardoor heb je een bewijs dat de brief is aangekomen.
Hierbij geldt de ‘ontvangsttheorie’ (uit artikel 3:37 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek): de post waarin de aanzegging is opgenomen moet tijdig kunnen worden ontvangen door de werknemer. Daarover is ook weer rechtspraak: een werknemer die op vakantie was en zijn post niet liet doorsturen of waarnemen kon dat niet als overmacht opvoeren: de rechter oordeelde dat dat zijn eigen risico was.
Een ander oordeel ging over WhatsApp: Met een aanzegging per WhatsApp heeft de werkgever volgens de rechter wel aan de aanzegverplichting voldaan.
Het kan natuurlijk gebeuren dat een werkgever in eerste instantie de arbeidsovereenkomst wil voortzetten, maar dit later door omstandigheden toch niet wenst. Zo oordeelde de kantonrechter Eindhoven (op 9 maart 2016) over een situatie waarin een werkgever begin 2015 een aanbod had gedaan aan een werknemer om de arbeidsovereenkomst te verlengen van 9 november 2015 tot 9 oktober 2016. Maar de werkgever kwam hierop terug en wilde de arbeidsovereenkomst alsnog niet verlengen. Die aanzegging bereikte de werkneemster pas op 23 oktober 2015, de werkgever was dus te laat.
Samenvattend komen de tips op het volgende neer:
1. Agendeer de aanzeggingstermijnen!
2. De aanzegging kan het beste via aangetekende post worden verstuurd.
3. Alhoewel.. een aanzegging per WhatsApp is al eerder goedgekeurd.
4. Zorg er voor dat de post waarin de aanzegging is opgenomen tijdig wordt ontvangen door de werknemer.
Wat zijn uw ervaringen met de aanzegverplichting? Ik ben benieuwd!
zorg dat je geen WhatsAPP hebt als werknemer , daardoor voorkom je veel narigheid,
schriftelijk is ook menselijker , eerst mondeling naar je werknemer het ontslag aanbieden en dan per aangetekende brief het ontslag aanbieden ,