Hoe houd je het vol om dagelijks met je levenspartner te werken? Zelf moet ik er niet aan denken, we zouden binnen de kortste keren ruzie krijgen.’ Deze opmerking krijgen Maarten Paap en Denise Thum regelmatig te horen als ze op schilderklus zijn. De twee wonen samen en hebben daarnaast een schildersbedrijf. “Zowel privé als op de werkvloer zijn we onafscheidelijk. Dat is nogal uitzonderlijk in deze branche”, glimlacht Paap.
Schildersbedrijf Maarten Paap & Co. wordt gevormd door Maarten Paap en zijn levenspartner Denise Thum. Hun onderneming heeft Zandvoort als thuisbasis. Ze werken vrijwel uitsluitend voor particulieren en incidenteel voor aannemers. “We leggen ons vooral toe op onderhoud”, zegt Paap. Hij is geboren en getogen in Zandvoort en sinds zijn zestiende jaar schilder. Eerst volgde hij de opleiding lts schilderen, daarna behaalde hij zijn diploma aspirant gezel. “Daar is het bij gebleven. Alle fijne kneepjes van het vak heb ik door de jaren heen in de praktijk geleerd.”
Paap is een ervaren vakman. Hij werkte onder andere bij de schildersbedrijven Keur (Zandvoort), Van Lent (Heemstede), Roelen en Zn. (Vogelenzang) en J. Schenk (Hillegom) en zette voor glaszetbedrijf Hermans uit Zwanenburg een schilderstak op. In 2010 besloot de Noord-Hollander voor zichzelf te beginnen. “Daar heb ik nooit een moment spijt van gehad. Ik kan nu heerlijk mijn eigen koers varen.” Vijf jaar geleden leerde hij Denise Thum kennen en gingen ze samenwonen.
Leermeester
![0-paapke](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2016/05/0-paapke-225x225.jpg)
“Het beroep van Maarten had meteen mijn interesse”, vertelt Thum. “Tot dan toe had ik alleen maar ervaring met meubels schilderen. Ik vroeg Maarten op een gegeven moment of ik met hem mee op klus kon.” Paap glimlacht. Bij mijn voormalige werkgevers heb ik altijd veel leerlingschilders begeleid. Ik vond dat leuk om te doen en ben een geduldig iemand. Dat moet je ook zijn als leermeester. Ik vond het dan ook geen bezwaar om Denise mee te nemen op klus en haar wegwijs te maken in het vak. Eerst liet ik haar het simpele werk zoals schoonmaken en schuren uitvoeren. Na verloop van tijd mocht ze ook gronden en nog weer later aflakken. Ondertussen gaf ik Denise telkens tips en tricks.”
Thum bekent eerlijk dat ze het schilderen aanvankelijk moeilijker vond dan gedacht. “Bovendien kreeg ik door overbelasting meteen een armpeesonsteking”, kijkt ze glimlachend terug. Paap vult aan: “In de beginperiode had Denise de neiging om veel te snel te willen schilderen. Ze probeerde mijn tempo te kopiëren, maar had daarvoor het vakmanschap nog onvoldoende in de vingers. Inmiddels gaat dat prima:”
Thum zegt: “Nu, vijf jaar later, heb ik veel meer ervaring. Maarten is een prima leermeester. Ik pak alle voorkomende werkzaamheden op. Ook voor de opbouw van een steiger, houtrotreparaties, spuitapplicatie en behangwerk draai ik mijn hand niet om. Ik vind het vak hartstikke leuk.” Paap knikt. “En ze heeft er ook feeling voor.”
Mede-vennoot
Het duo voert alle schilderwerk zelf uit. “We huren nooit andere schilders in. Op de werkvloer zijn we vrijwel onafscheidelijk. Heel soms zijn er dagen bij dat we opsplitsen en ieder naar een schilderklus gaan, maar dan heb ik gelijk iets minder werkplezier”, lacht Thum. De twee controleren elkaars werk altijd kritisch om de kwaliteit hoog te houden.
Vorig jaar besloot Paap zijn vriendin mede-vennoot van het schildersbedrijf te maken, dat nu Paap & Co. heet. “Daar ben ik trots op. Toch zien sommige mensen een vrouwelijke schilder nog steeds als ondergeschikte, merk ik soms in de praktijk. Zo zijn een opdrachtgever onlangs nog tegen mij: ‘Zo, jij bent zeker het hulpje van Maarten?’ Terwijl ik verdorie mede-vennoot van het bedrijf ben”, zegt Thum.
Thuis doet Thum altijd de boekhouding en administratie, Paap maak alle offertes. Op de werkvloer hanteert het duo geen strikte taakverdeling. Of we weleens ruzie hebben op het werk? Nee, nooit. Natuurlijk wil je elkaar bij een bepaalde ergernis soms weleens achter het behang plakken, maar die irritatie is meestal snel voorbij. Ik ben een rustig persoon, Denise is wat drukker”, aldus Paap.
“Mensen zeggen weleens: ‘Hoe houd je het vol om dagelijks met je levenspartner te werken? Zelf moet ik er niet aan denken, we zouden binnen de kortste keren ruzie krijgen.’ Denise en ik vinden het echter geen probleem en vormen een hecht team. In de branche ben ik tot dusver nog geen ander schilderspaar tegengekomen dat thuis én op de werkvloer onafscheidelijk is!”
Concurrentie
Schildersbedrijf Maarten Paap & Co. werkt niet met uurtarief, maar hanteert altijd een projectprijs. “Dat bevalt prima”, zegt Paap. “We hebben hoofdzakelijk vaste klanten, die standaard voor ons kiezen omdat ze weten dat we kwaliteit leveren. De concurrentie in de branche is moordend. Er zijn soms ook wel vaste klanten bij voor wie we een offerte maken en die dan melden toch maar met een andere schilder in zee te gaan omdat die goedkoper is. It’s all in the game. Maar goedkoop blijkt vaak duurkoop. We hebben namelijk al een paar maal meegemaakt dat zulke klanten uiteindelijk toch weer met hangende pootjes bij ons aankloppen, omdat de goedkope schilder prutswerk heeft geleverd!”