Na jaren van teruggang breken er betere tijden aan voor de verf- en drukinktindustrie. Dat werd duidelijk uit de jaarrede van VVVF-voorzitter Guus Duray. Die ook een duurzaamheids‘tool’ aankondigde voor schilders.
De vereniging voor ondernemers in de verf- en drukinktindustrie VVVF had dit keer voor een andere opzet voor haar openbare jaarvergadering gekozen. Was dat traditioneel een ochtendprogramma met sprekers voor de genodigden, gevolgd door een formele lunch, waarna de VVVF-leden zich terugtrokken voor het besloten vergadergedeelte, dit keer was het een complete dag met alle genodigden, rond één thema, ‘Leadership4Safety’. De vraag stond centraal hoe de veiligheid in de industrie kan worden bevorderd.
De keuze voor het onderwerp legde Guus Duray in zijn jaarrede uit. Binnen de VVVF is een team onder de naam ‘Veiligheid Voorop’ met dit onderwerp bezig. Er wordt een zelfonderzoeksmodel ontwikkeld voor de leden om te checken hoe veilig er in de fabrieken gewerkt wordt. Dit team stelde deze bijeenkomst samen, die werd gehouden in Plant One, een hal op het terrein van grondstoffenfabrikant Huntsman in het Rotterdamse Botlekgebied.
Niet dat veiligheid een heel urgent onderwerp is.
Dagvoorzitter Jop Groeneweg, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in veiligheidsgedrag van mensen in organisaties, wees er op dat de VVVF-leden ‘slechts’ gemiddeld 1 procent arbeidsuitval door ongevallen kennen. Toch is dat op een bestand van enkele duizenden werknemers in de industrie nog veel leed en is elk ongeval er één teveel. Zeker als je weet dat 90 procent van de ongevallen een zogenaamd ‘repetitive event’ is, een gebeurtenis die vaker voorkomt. Bijvoorbeeld het beklemd raken van de vingers bij het verrijden van ketels blijkt een veel voorkomend ongeluk in de verfindustrie te zijn.
Doorheen de middag schemerde wel dat de verfindustrie, die tot de chemische industrie gerekend wordt, met zijn veiligheidsbewustzijn ook aan het imago wil werken. Na de brand in Moerdijk en andere (bijna-)rampen staat dat imago onder druk. Een duidelijk voorbeeld van hoe structureel er aan veiligheid kan worden gewerkt, biedt de vereniging van Nederlandse Tankopslagbedrijven Votob. De directeur daarvan, Sandra de Bont, legde uit hoe daar de veiligheidsverantwoordelijken van alle leden regelmatig bij elkaar komen en open over procedures en maatregelen spreken. Dat heeft geleid tot een Safety Monitoring Tool, een instrument waarmee de bedrijven niet alleen zichzelf langs de meetlat leggen, maar waarbij ook externe deskundigen het hele proces bekijken; de procedures kunnen volgens het kantoor wel kloppen, maar ook de werknemer van de onderaannemer die op het terrein een tank staat de schilderen, moet veilig werken.
Met de verfindustrie gaat het ondertussen, getuige Duray’s jaarrede, behoorlijk goed. De timmerindustrie, afnemer van veel verf, had het de afgelopen jaren slecht, maar daar trekken de opdrachten weer aan. In de bouw en dus ook in de schildersbranche staan de cijfers op groen: ‘Het Economisch Instituut van de Bouwnijverheid, het EIB, registreerde voor 2015 een groei van maar liefst 24% ten opzichte van 2014. Voor de categorie Herstel- en Verbouwactiviteiten kwam het EIB uit op een groei van 17% in 2015. Dat zijn indrukwekkende cijfers na vele magere jaren.’ Ook in de staalconservering gaat het beter. Uitdagingen zijn er volgens Duray in de scheepsbouw, waar de lage olieprijs een negatieve invloed heeft op de offshore-industrie.
Duray had een duurzaamheidsnieuwtje voor de schilders: in samenwerking met schilderondernemersvereniging OnderhoudNL wordt gewerkt aan een vertaling van duurzaamheidsinformatie die al door de verffabrikanten verzameld is op Europees niveau. Van veel verfproducten is tot op behoorlijk diep niveau vastgesteld wat de duurzaamheid is in het kader van een Life Cycle Assessment, dus waarbij wordt rekening gehouden met de duurzaamheid van de producten vanaf grondstof tot de restproducten. Het is nu de bedoeling van de VVVF en OnderhoudNL om die informatie te vertalen naar een ‘softwaretool’ waarmee de schilder onderscheid kan maken tussen meer en minder duurzame verf, en een meer en minder duurzame applicatie.
Bij de foto:
Gabriël Tschin, sitemanager van Plant One geeft de zaal een korte uitleg over waar men zich bevindt en over de veiligheidsprocedures in de Hunstman-fabriek
Foto’s: JMS