Grootschalig internationaal onderzoek levert nieuwe inzichten op in de evolutie van schimmels die hout afbreken. Deze kennis kan bijdragen aan de preventie van problemen, zoals houtrot in funderingen van huizen en in gevelelementen.
Houtrot
Houtrot komt in verschillende verschijningsvormen voor. Zo is bruinrot een schimmel die polysacchariden (meervoudige koolhydraten) uit hout verwijdert, maar lignine (houtstof) ongemoeid laat. Witrot breekt zowel de polysacchariden als lignine af. Het onderzoek laat zien hoe bruinrot evolutionair is voortgekomen uit witrot.
Genoomanalyse
Een internationaal team van wetenschappers heeft een vergelijkende genoomanalyse gedaan van de droogrotschimmel Serpula lacrymans en andere schimmels. Onderzoekers De Vries en Wiebenga van CBS-KNAW richtten zich in dit onderzoek primair op het verband tussen de genen van verschillende schimmels die betrokken zijn bij het afbreken van polysacchariden uit hout. Zij onderzochten hoe deze schimmels in staat zijn om de koolhydraten als voedselbron te gebruiken. Hun onderzoek bracht een duidelijk verband aan het licht tussen het aantal genen dat betrokken is bij de afbraak van een houtcomponent en de kwaliteit van deze component als voedselbron. Meer genen betekent over het algemeen een betere groei van de schimmel.
voor de kenners ; ook schimmels hebben vocht nodig (geen vocht geen schimmels )
Ik vraag mij bij dit doort berichten altijd af hoeveel een dergelijk onderzoek gekost heeft en wat de waarde ervan is.
Net als Frans Liebrechts dat er zonder een (te) hoog vochtgehalte geen schimmels zijn en dus geen houtrot.
En daarvoor is dan een internationaal team van wetenscappers nodig?
Het lijkt wel 1 april.
Dus hout rot eigenlijk door vocht,en daardoor krijg je weer schimmels.Weer wat geleerd!!
ventileren is heel belangrijk