Bijna tweederde (61%) van de uitzendkrachten stroomt door na afloop van een uitzendbaan naar een andere baan. 70% van de ww’ers die via een uitzendbaan aan het werk gaan, zijn drie jaar later nog steeds aan de slag. Dat en meer blijkt uit cijfers van de Uitzendmonitor van uitzendbranchevereniging ABU.
Van de werkhervatters die uit de WW komen, keert 30% via een uitzendbaan weer terug op de arbeidsmarkt. Dat is tien keer zoveel als het aandeel van uitzenden in de beroepsbevolking.
In de periode 2007-2015 vond bijna 75% van de ww’ers die voorafgaand aan de werkloosheid uitzendkracht waren, binnen een jaar een nieuwe baan. Bij mensen die voor hun werkloosheid een vast contract hadden, lukte dat bij 47%. Jurriën Koops, directeur ABU: ‘Uit de cijfers blijkt dat de uitzendbranche een vitale functie heeft voor de doorstroming op de arbeidsmarkt. Uitzendwerk biedt een snelle en duurzame opstap naar werk. Het gaat om serieuze banen mét perspectief.’
In 2015 werkten ruim 770.000 mensen als uitzendkracht. 20% van hen was ouder dan 45 jaar. Een uitzendbaan kende in 2015 gemiddeld 29,1 uren per week. Bijna de helft van de uitzendkrachten werkte meer dan 36 uur. Het beeld dat uitzendbanen vaak kleine banen zijn en van korte duur wordt hierdoor ontkracht.
Scholing
Opleiden wordt steeds vanzelfsprekender binnen de uitzendbranche: 13% van de uitzendkrachten volgde in 2015 een opleiding. Ter vergelijking: 19% van de mensen met een vast dienstverband volgt een opleiding en slechts 6% van de oproepkrachten doet dat. In 2020 wil de branche dat 20% van de uitzendkrachten een opleiding volgt.
Uitzendbranche helpt mkb groeien
Bedrijven met meer dan honderd werknemers maakten minder gebruik van uitzendkrachten: 57% in 2007 en 49% in 2015. Kleinere bedrijven (tot vijftig medewerkers) zetten in die periode juist meer uitzendkrachten in. Dat percentage steeg van 30% naar 37%. Mogelijk komt dit doordat de werkgelegenheidsgroei van de afgelopen periode met name is gerealiseerd in het midden- en kleinbedrijf. Steeds vaker ondersteunen uitzenders mkb-bedrijven bij de organisatie van werk.
Over de Uitzendmonitor 2016
De Uitzendmonitor 2016 geeft inzicht in de samenstelling van de groep uitzendkrachten en in de ontwikkelingen van uitzendbanen. Dit is mogelijk door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek te combineren met de cijfers van de Polisadministratie van UWV. KBA Nijmegen verrichtte het onderzoek.
Logisch toch! Uitzendkrachten geen risico voor de werkgever ,alleen ben je gedoemd om uitzendwerk te blijven doen ,van de ene werkgever naar de andere ! Dat is nou net wat wel eigenlijk niet willen als werknemer . Wij willen ook graag vastigheid en zekerheid en dat kan de uitzendbranche niet bieden. Klop jezelf maar op de borst koppelbazen
Beste Ad, maar het probleem is dat de werkgever niet meer vast wil zitten aan de werknemer want als ie ziek wordt moet ie hem 2 jaar lang (twee jaar!!!) doorbetalen terwijl ie 0,0 (nulkommanul!!!) productie levert. Bovendien kan ie hem nooit van z’n leven meer kwijt, ook als er geen werk is. Daarom dus.
Ik weet dat die 2 jaar ziekte een groot probleem is ,daar moet ook iets aan veranderen . Maar nooit meer kwijt kunnen dat is wel heel kort door de bocht !
Je schrijft terecht “daar moet ook iets aan veranderen” maar de politiek verandert er dus helemaal niets aan. Dus krijgt iedereen een flexbaan (oorzaak/gevolg). Het heeft geen zin om de werkgevers hier kwaad om aan te kijken, zij kunnen dus gewoon niet anders. Het is deze PvdA/VVD regering die de arbeidsmarkt helemaal naar de kl*** geholpen heeft.
Neemt niet weg dat de uitzendbranche zichzelf niet zo op de borst hoeft te kloppen ,wij schilders zitten in de winterperiode gewoon thuis met een schamele uitkering ,zeker na het veranderen van de dagloon berekening.