Een combinatie van ondernemerschap en de liefde voor Maassluis is de drijfveer achter de facelift van het zieltogende maar monumentale voormalige hoofdkantoor van het Nederlands Loodswezen in Maassluis. Allereerst is de buitengevel aan de beurt. En omdat het pand vol in het weer staat, en deels geïsoleerd gaat worden, moet het een muurafwerking zijn, gekoppeld aan een waslijst van functionele eisen. En die werd gevonden.
Niet alleen de opdrachtgever, een geboren en getogen Maassluizer, ging het verval van het beeldbepalende pand aan het hart, ook Maassluizer René Verhagen van het gelijknamige René Verhagen Schilderwerken zag het pand gaandeweg wegkwijnen. De opdrachtgever kocht het pand en gaat het ombouwen tot hotel.
Verhagen, die de gevelwerkzaamheden in hoofdaanneming voor zijn rekening neemt: ‘Door de weersomstandigheden en wateroverlast is het pand er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Eerst moesten er maatregelen genomen worden zodat optrekkende vocht en lekkages geen vat meer hebben op het pand.’
Behalve enkele grotere scheuren in het pleisterwerk aan de voorzijde van het gebouw, verkeerde het pleisterwerk in een relatief goede conditie. De achterzijde vraagt om extra aandacht. Deze gevels krijgen een buitengevelisolatie van tempexmateriaal met daar overheen een laag spachtelputz. Ondertussen repareren timmerlieden het houtwerk aan de daklijsten en erkers, en herstelt de loodgieter de dakgoten- en hemelafvoeren.
Omdat het pand vol in het weer direct aan de Nieuwe Waterweg ligt en omdat de minerale ondergrond voor een muurafwerking uit zowel oud als nieuw materiaal bestaat, zocht Verhagen een hoog belastbaar muurverfsysteem dat vochtregulerend is, overbruggend en in een hoge laagdikte aangebracht kan worden.
Daarvoor klopte hij aan bij de onafhankelijke verfgroothandel RM Coatings in Vlaardingen. Directeur Robert Jalving: ‘Ik kwam nogal wat gebreken tegen: onthechting, verzeping, en hoewel grote scheuren zijn gerepareerd, tref je toch nog veel heel kleine scheurtjes aan. Dat vraagt om een open, vochtregulerende, isolerende en elastische afwerking.’ Ook zocht Verhagen een partij die het werk, zowel het aanbrengen van de gevelisolatie als de afwerking in onderaanneming, kan uitvoeren. Jalving adviseerde hiervoor Onderhoud-Ridi van Rivtan Hashimi uit Etten-Leur.
Mario Jacobs, accountmanager van Tollens, adviseerde Jalving op zijn beurt het muurverfsysteem Renogem : ‘Het mooiste is om alle technische eisen in dit geval te vertalen naar mogelijk één verfsysteem. En dat hebben we. Vorig jaar heeft Tollens Renogem geïntroduceerd. We noemen het een gevelbekleding. Het is een combinatie van siloxaanhars en microscopisch kleine glazen bolletjes. Daardoor krijgt het de prettige eigenschap dat je het in dunnere maar ook in dikke lagen aan kunt brengen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de muurverf bij een hoge laagdikte niet gaat craqueleren en extreem licht is om aan te brengen. Denk maar eens dat je de hele dag staat te rollen. Dat scheelt enorm in de belasting van spieren en gewrichten bij rolapplicatie. De lucht in die bolletjes weegt natuurlijk helemaal niets.’
Het schilderwerk bestaat veruit voor het grootste deel uit de afwerking van de minerale ondergronden , in totaal ongeveer 600 m². Voor de afwerking van het kleine aandeel houtwerk voor onder andere de daklijsten en kozijnen levert RM Coatings de Rexo SB, een gesiliconiseerde alkydhars hoogglans lak van Evert Koning Schildersverven.
Vooral de wat meer ruw gepleisterde en bestaande minerale ondergrond aan de voorzijde zal de neiging hebben snel vuil aan te trekken. Jacobs: ‘Door de hoge laagdikte vangt het elastische scheuroverbruggend systeem allereerst kleine oneffenheden en scheurtjes op, maar heeft ook een hoge weerstand tegen vervuiling door het afparelend effect van het verfsysteem. We noemen de verf dan ook graag waterafstotend. Vanuit de ondergrond blijft het systeem echter wel waterdamp doorlatend.’
Jalving: ‘Het systeem leent zich hier voor alle minerale ondergronden. Op de betonnen pilaren aan de achterzijde, op bestaand pleisterwerk, op nieuw spachtelputz en op metselwerk, vanzelfsprekend na een goede reiniging en voorbehandeling.’ Jacobs: ‘Het systeem zet je meestal in twee lagen op: allereerst een dunne laag, tot 10% met water verdund. Een specifieke voorstrijk is niet nodig. En vervolgens afwerken met dikke onverdunde laag van om en nabij 350 gr/m². Bij de eerste laag zie je nog aanzetten; bij de tweede dikke laag helemaal niet.’ Jalving: ‘De schilders weten hoeveel ze aan moeten brengen. Bovendien houden we de hoeveelheid geleverde verf en de vordering in het aantal vierkante meters bij.
Belangrijk is daarbij wel de juiste roller voor dit systeem te gebruiken, in dit geval een kortharige roller die voldoende verf vast kan houden de verf. Juist kortharig om minder rolstructuur te hebben. Want des te grover des te meer rolslag op die gevel te zien is.’
De geplande opening van het nieuwe hotel staat volgend jaar gepland. Zelfs de naam is nog niet bekend. Verhagen: ‘Het is er de opdrachtgever persoonlijk alles aan gelegen eerst het uiterlijk van het monumentale pand te herstellen. Het had in zijn ogen al te lang verpauperd op deze unieke zichtlocatie gestaan. Een doorn in het oog.’
Van Loodswezen naar hotel
In de volksmond heet het (nog) Sanofipand en het staat in Maassluis aan de Govert van Wijnkade, genoemd naar de voormalige gebruiker, de Franse farmaceut Sanofi. Na het vertrek daarvan, ruim 10 jaar geleden, raakte het pand in verval, een doorn in het oog voor ondernemer en Maassluizer Gerrit Malipaard. Hij bouwt het voormalig hoofdkantoor van het Nederlands Loodswezen op een zichtlocatie aan de Nieuwe Waterweg nu om tot een hotel.
Foto:
Eerst komt de buitenzijde aan de beurt, de verbouwing tot hotel start later. Zelfs een naam is nog niet bekend
Foto: HvG