Een van de blikvangers van Amsterdam, de ruim 400 jaar oude Zuiderkerkstoren, wordt gerestaureerd en krijgt daarbij de authentieke verfkleuren terug.
Vanwege het noodzakelijke bouwkundige herstel deed zich de kans voor de rijksmonumentale toren in oude luister te herstellen. Al het natuursteen wordt in een lichte kleur geschilderd, die recht doet aan dit materiaal en het lood behoudt zijn eigen kleur. Hierdoor ontstaat een contrastrijk beeld, zoals de architect Hendrick de Keyser het ooit heeft bedoeld.
De vorige restauratie vond plaats tussen 1976 en 1979. Toen werd een lichte kleur op het loodwerk aangebracht, louter gebaseerd op veronderstellingen die nu niet meer houdbaar blijken. Uit architectuurhistorisch onderzoek kwam naar voren dat de oorspronkelijke kleuropzet van de toren anders moet zijn geweest.
Het herstel van dit beeld is uitgangspunt, wat ertoe leidt dat het merendeel van het lood niet meer wordt geschilderd, maar zijn eigen kleur houdt. Een belangrijke bron voor dit nieuwe kleurbeeld is een schilderij van Werner van den Valckert (1620). Hierop is het contrast tussen de lichte natuurstenen onderbouw en de donkere loden spits goed zichtbaar.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/Valckert-300x169.png)
Eerste protestantse kerk
De Zuiderkerk is ruim 400 jaar oud en is met zijn toren één van de bekendste rijksmonumenten in Amsterdam. De kerk is gebouwd van 1603-1614 in opdracht van de gemeente Amsterdam en is ontworpen door Hendrick de Keyser. Na zijn dood in 1621 is hij hier begraven. De Zuiderkerk is de eerste voor de protestantse eredienst ontworpen kerk in Amsterdam. De kerk is tot 1929 als kerk in gebruik geweest. In 1968 heeft de gemeente Amsterdam de kerk aangekocht, omdat deze door leegstand in zeer slechte staat was. Sindsdien draagt de gemeente zorg voor het monument.
Restauratiewerkzaamheden
Na de restauratie van het kerkgebouw in 2011 was nu de toren aan de beurt. Er was met name schade aan het metselwerk (zoutschade en verwering) en het lood van de torenspits was in slechte staat. Onder andere het loodwerk, het metselwerk en de natuursteen worden daarom hersteld tijdens deze restauratie.