Schilder Frits Sinnige wil zich onderscheiden van vakgenoten. Zijn specialisme is de totale binnenafwerking van woningen. Klanten krijgen niet alleen schilder- en behangwerk geboden, maar kunnen desgewenst het interieurplaatje compleet maken met een bijpassende vloer, stucplafond, sierlijsten, binnen- en buitendeuren en aftimmering. Zijn sfeervolle showroom met stijlkamers trekt veel mensen over de streep. “We bieden ze hier een beleving.”
Frits Sinnige heeft showroom voor totale binnenafwerking
Sinnige In’s & Out’s. Zo heet het bijzondere bedrijf van schilder Frits Sinnige, dat op bedrijventerrein Overspoor in Nibbixwoud (NH) is te vinden. Wie zijn bedrijfspand betreedt, staat in de entree meteen oog in oog met een fraaie buitendeur, die superstrak is afgelakt en daardoor een spiegelend effect heeft. Na het openen van deze deur, stapt de bezoeker een sfeervolle ruimte binnen met verschillende stijlkamers.
Iedere kamer biedt – door middel van fraai schilderwerk, naadloze wandbekleding, stucplafonds, sierlijsten, betimmering, verlichting en inrichting – een geheel eigen sfeer: landelijk, klassiek, modern, klassiek modern en landelijk modern. “Zien is vaak geloven”, stelt Sinnige. “Je trekt mensen over de streep door ze hier in de stijlkamers een stuk beleving te bieden. Daar komt tot dusver voor ons veel werk uit voort. Als hoofdaannemer kan ik, in nauwe samenwerking met een vast team van specialistische bedrijven, klanten het totale interieurplaatje leveren.” Periodiek worden de stijlkamers door Antoinette, de echtgenote van Sinnige, vernieuwd om de nieuwste trends te volgen en bezoekers te blijven trekken.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/0-Frits-2-Large-300x200.jpg)
Perfectionist
Frits Sinnige noemt zichzelf een strebertje, die altijd voor de hoogste kwaliteit gaat. “Ik ben heel perfectionistisch ingesteld. Ik wil mezelf als vakschilder altijd blijven verbeteren. Ook richting de klant leg ik de lat hoog. Waar andere schilders het bij twee afwerklagen laten ga ik vaak nog voor die derde laag, voor de perfecte afwerking.”
Aan die hoge kwaliteit hangt uiteraard ook een prijskaartje. “Sommige klanten zeggen weleens tegen me; ‘je bent wel duur’. Dan antwoord ik: ‘Nee, ik ben duurzaam en doe juist die extra inspanning voor een perfect eindresultaat’.” Glimlachend wijst Sinnige vervolgens naar een tegeltje aan de wand in zijn bedrijfskantine. Daarop staat de tekst: ‘De ergernis van de slechte kwaliteit duurt voort, als de vreugde van de lage prijs al lang is verdwenen’.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/0-frontdoor-Large-169x225.jpg)
Vader en zoon
Hoe het begon. Sinnige is, naar eigen zeggen, schilder in hart en nieren. “Op de basisschool wist ik al dat ik, net als mijn vader Gerrit, schilder wilde worden. Op mijn tiende ging ik voor het eerst met hem op pad en mocht ik plintjes schilderen. Zo leerde ik van hem stap voor stap de fijne kneepjes van het vak. Ik keek op tegen mijn vader en probeerde zijn kwaliteit na te streven. Tijdens de schildersopleiding in Heerhugowaard werd ik dan ook geselecteerd voor de selectiewedstrijden voor de Europese beroepenwedstrijden“, kijkt Sinnige terug.
Na de opleiding werkte hij aanvankelijk in loondienst bij een schildersbedrijf in de regio. Voor zijn vader werken, die al jaren een eenmansschildersbedrijf heeft, was geen optie. “Ik ben behoorlijk eigenwijs. Twee kapiteins op één schip zag mijn vader niet zitten en daar was ik het wel mee eens. Op mijn 22ste jaar besloot ik voor mezelf beginnen. Dat was in oktober 2001.”
In zijn zoektocht naar klandizie pakte Sinnige de Gouden Gids en belde hij een groot aantal horecazaken met de vraag of ze in de winterperiode ook schilderwerk voor hem hadden. “Een restaurant in Enkhuizen hapte toe. Ik kon bij hen 40 houten terrastafels schilderen. Dat was mijn allereerste klus”, blikt Sinnige glimlachend terug. Al snel bouwde hij in de eigen regio een vaste klantenkring op. “Mijn garagebox thuis, van 6 bij 3 meter, was mijn werkplaats. Ik liep op een gegeven moment vast in mijn ambitie. Moet ik mijn hele leven lang kozijnen en deuren blijven schilderen? Ik wil meer dan dat, dacht ik bij mezelf.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/0-stijlkamer-Large.jpg)
Binnenafwerking
De ambitieuze Sinnige besloot zich, naast zijn reguliere schilderwerk, meer te gaan specialiseren in de totale binnenafwerking van woningen. Eerst diende zijn eigen woning in Midwoud als showroom. “Ik had de woonkamer in hoogglans verf geschilderd en voorzien van exclusieve wandbekleding en nodigde klanten uit om bij ons thuis te komen kijken. Die formule sloeg aan, maar de combinatie van privé en zakelijk was allesbehalve ideaal. Ondertussen ontstond bij mij het idee een grote showroom met stijlkamers op te zetten, waarin we klanten onze kwaliteiten en de diverse mogelijkheden op interieurafwerking laten zien.” Sinnige stapte in 2008 met een ondernemersplan naar de bank, kocht vervolgens het huidige bedrijfspand in Nibbixwoud en maakte daar zijn droom waar.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/0-Sinnige-interieur-Large-169x225.jpg)
Sinnige’s formule sloeg meteen aan. “Vanaf de eerste dag trekt de showroom veel bezoekers. Zodra de ‘r’ in de maand komt, koppel ik advertenties in regionale weekbladen aan een uitnodiging voor periodieke open zondagen. Dat loopt tot op heden nog steeds goed. Verder is de showroom iedere zaterdag geopend en op doordeweekse dagen op afspraak. Mijn echtgenote en ik ontvangen dan zelf de bezoekers.” Volgens hem komt uit de showroom veel werk voort. “We zijn vrijwel probleemloos door de recessie gerold, hadden het juist razend druk en dat is nog steeds zo.”
Zijn klanten komen hoofdzakelijk uit Noord-Holland. “Het zijn vooral mensen die gericht zijn op een perfect eindresultaat voor hun binnenwerk. Van rijtjeswoning tot villa, iedereen kan bij ons terecht. Of de klant nu kiest voor een totale aanpak van het interieur of alleen voor een afzonderlijk onderdeel, ons doel is altijd hetzelfde: we willen voor hem/haar een prettige woonomgeving creëren.”
Spuitapplicatie
Sinnige werkt met een vast team van vaklieden die allemaal hun eigen specialisme hebben. In de praktijk betekent dit dat het aftimmerwerk, het stucwerk, het leveren/ afhangen van deuren, het leggen van vloeren, elektrawerk, et cetera afzonderlijk door de betreffende specialist wordt uitgevoerd. Daarbij wordt alles door Sinnige als hoofdaannemer gecoördineerd (zie ook kader). De klant heeft dus één aanspreekpunt, waardoor er geen onduidelijkheden ontstaan.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/03/0-Kanvazz-Large-300x225.jpg)
Uiteraard voert Sinnige zelf, samen met zijn twee vaste werknemers, alle schilder-, behang- en glaszetwerk uit. “Het binnenschilderwerk doen we uitsluitend door middel van nevelarm spuiten. Door deze techniek is de kantendekking en volle dekking simpelweg veel mooier dan wanneer je kwast of roller gebruikt. Binnen- en buitendeuren spuiten we standaard in een krasvaste en huidvet bestendige 2-componenten lakverf. Door deze duurzame afwerking kunnen we klanten een jarenlange kwaliteit garanderen.”
Tenzij de klant het anders wil, werkt Sinnige altijd met naadloze Kanvazz-wandbekleding. Dankzij de uitzonderlijke hoogte van de rollen (2.80 m) is dit behang horizontaal verwerkbaar, waarbij raam- en deurkozijnen ter plekke worden uitgesneden. “Dat gaat supersnel, waardoor we op arbeidsuren besparen.” Naast zijn concept voor totale binnenafwerking heeft Sinnige het nog druk met reguliere schilderklussen. “Maar de showroom is uitgegroeid tot de grootste pijler van ons schildersbedrijf. Vaak komt uit onze binnenwerkprojecten ook weer buitenschilderwerk voort.”
Werkwijze
Frits Sinnige gaat bij zijn binnenafwerkingsconcept als volgt te werk: “Nadat iemand onze showroom heeft bezocht en interesse heeft getoond in onze diensten, zoek ik deze potentiële klant op een avond thuis op. Daar volgt een soort van intake gesprek, waarbij we een beetje sparren. Zodra er een interieurwens-idee ontstaat, geef ik daarvoor een reële richtprijs. We een vervolgafspraak op zaterdag en ga ik de aan te pakken ruimte(n) door met mijn team van specialisten, die dan ieder hun eigen berekening maken. Op basis daarvan stel ik vervolgens een offerte samen. Dan volgt een derde bezoek aan de klant, waarin ik de offerte tot in detail door spreek. Zodra daar positief op wordt gereageerd, kan ik het project inplannen met mijn specialistenteam en aan de uitvoering beginnen.”