Ga naar hoofdinhoud

Etro Vastgoedzorg wint Circular Economy Challenge


Foto: Bart Homburg

Etro Vastgoedzorg uit Wormerveer heeft de Circular Economy Challenge van de metropoolregio Amsterdam gewonnen met een concreet en uitvoerbaar plan voor het ‘hergebruiken’ van bestaande gebouwen.

Tijdens een slotbijeenkomst op het Hembrugterrein – een goed voorbeeld van het circulair renoveren – presenteerden elf bedrijven hun plannen. Zij hebben daaraan de afgelopen vijftien maanden intensief en in samenwerking met elkaar gewerkt. De Circulair Economy Challenge is een initiatief van de Rabobanken in Amsterdam, Amstel en Vechtstreek, Schiphol en de Zaanstreek. Deze competitie ging om de eer.

Uit de elf presentaties in het Taets Arts & Even Park koos het publiek drie favorieten. Deze bedrijven werden daarna beoordeeld en kritisch geïnterviewd door vier juryleden die unaniem van mening waren dat Etro Vastgoedzorg een plan had gemaakt dat het beste voldeed aan de criteria.

Praktisch alternatief voor slopen

Circulair renoveren anticipeert op de toenemende leegstand van kantoor- en bedrijfsgebouwen en biedt een praktisch alternatief voor slopen en nieuwbouw. Er gaan veel minder grondstoffen en materialen verloren (ook al worden die bij nieuwbouw in toenemende mate hergebruikt). Door toepassing van flexibele onderdelen kunnen gebouwen en woningen betrekkelijk eenvoudig worden aangepast aan een veranderde marktvraag, een andere bestemming en aan de levensfase van bewoners.

Etro Vastgoedzorg heeft een beroep gedaan op eigenaren van vastgoed om zich te melden voor een pilot met circulair renoveren. Een van de conclusies van de deelnemers aan de Circulair Economy Challenge is dat circulaire economie kansen en mogelijkheden biedt aan ondernemers die bereid zijn om te renoveren, maar dat het moeilijk is om opdrachtgevers te vinden die bereid zijn een heel andere stap te zetten. Ook wet- en regelgeving blijkt soms een belemmering voor vernieuwingen.
Etro Vastgoedzorg heeft inmiddels in de vooruitstrevende woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam een potentiële “opdrachtgever” met lef gevonden. Samengaan we nu een intensief proces in om het concept in de praktijk toe te passen voor de circulaire transformatie van een kantoorpand,” zegt Floris Hei, algemeen directeur van Etro Vastgoedzorg.

Floris Hei, algemeen directeur van Etro Vastgoedzorg is verheugd dat deze stap naar de realiteit kan worden gezet. “Wat we in gang hebben gezet, is hard nodig, want grondstoffen worden schaarser, de economische en maatschappelijke afkeer van waardevernietiging en verspilling neemt toe. Tegelijkertijd zien we de vraag naar kwalitatief hoogwaardig vastgoed toenemen. Op die ontwikkeling spelen wij op een praktische manier in. Op termijn willen we circulair renoveren integreren als een vast onderdeel van onze dienstverlening.”

Op de foto:
V.l.n.r.: Erwin Schols – Directeur bedrijven Rabobank Amstel en Vecht, Arnoud Walrecht – senior manager KPMG sustainability management, Dennis de Waart – innovatiemanager Etro Vastgoedzorg en Harm Edens – presentator en moderator van de middag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Verf van uitgegraven Brusselse grond

Brabantse Circulaire Innovatie Award voor Baril Coatings

Brokkenmákers geeft steigernetten tweede leven

Hemink Groep sluit zich bij Cirkelstad aan

Meer recyclen met kosteloos inzamelsysteem


Naar archief >