Het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam (ICDuBo) is volgens eigen zeggen het grootste en meest inspirerende centrum voor duurzaam bouwen in Nederland. Het is een grote ruimte vol met bouwelementen, afkomstig van de koplopers in duurzaam, biobased en energiebesparing. Sinds kort is er ook aandacht voor innovatieve verf. Diverse verfmerken delen in het centrum een expositiepaviljoen.
Het Centrum bevindt zich op een schitterende plek, midden in Rotterdam, op Heijplaat. Het is het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). ICDuBo bevindt zich in het gebouw waarin vroeger de kantine van de RDM was. Enkele oude elementen uit de RDM-tijd zijn nog aanwezig en geven het een mooie, industriële uitstraling. Dit, gecombineerd met uitzicht op Nieuwe Maas, maakt dit een unieke plek, zeer geschikt voor deze toepassing. ICDuBo is de zakelijke afdeling en daarmee de spil in het professionele duurzaamheidsnetwerk voor Rotterdam en omstreken. Met ruim 250 aangesloten partijen stimuleert en faciliteert ICDuBo kennisdeling en samenwerkingsverbanden tussen overheid, onderwijs, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Voor particulieren is er de WoonWijzerWinkel, gevestigd in hetzelfde pand.
Het initiatief voor deze gedeelde expositieruimte kwam van Schildersvannu. Deze vereniging van duurzame schilders heeft in Ernst de Nobel een voorman die bereid is veel energie te steken in dit soort initiatieven. Als partner van ICDuBo raakte hij in gesprek met Aart van der Wilt, adviseur bedrijven van het Centrum, over het ontbreken van duurzame verf in de expositie. Van der Wilt gaf aan dat er wel degelijk mogelijkheden waren voor een plek voor duurzame verf. De Nobel nam de handschoen op en legde contact met mogelijke geïnteresseerden.
Het idee was om enkele fabrikanten van duurzame verfproducten te benaderen om te peilen of er interesse was voor een permanent plekje op de vloer van het duurzaamheidscentrum. Dat bleek zo te zijn. De fabrikanten leverden de demo-objecten voor de tentoonstelling en namen de gezamenlijk financiën voor hun rekening. Schildersvannu deed de inrichting en het regelwerk. En ICDuBo zorgde voor een verrassende ruimte. Het werd een verdieping boven op het Cradle to Cradle plein. Gemaakt van hergebruikte houten balkjes. Geplaatst in een aparte constructie. De op deze bijzondere wijze gecreëerde ruimte past perfect bij de innovatieve en natuurlijke verven die er tentoongesteld staan.
Tijdens de opening was een divers publiek van genodigden en geïnteresseerden aanwezig. Mensen van verffabrikanten, importeurs, opdrachtgevers en de nodige schilders. Na het openingswoord van Aart van der Wilt kreeg Ernst de Nobel nog even het woord. Hierbij bedankte hij de deelnemers voor de samenwerking. En wees nogmaals op de mooie kansen die dit duurzaamheidscentrum voor de deelnemers te bieden heeft. Na de woorden kwamen de daden (we zijn immers in Rotterdam) en mocht De Nobel het lintje doorknippen. Hiermee werd de toegang tot het Paviljoen Duurzaam Schilderwerk symbolisch geopend.
Op de expositievloer zijn de behandelde panelen en kozijnhoeken van de deelnemers te zien. Ieder met zijn eigen specialiteit. Vaak met een begeleidende uitleg. Deelnemende fabrikanten zijn Aquamaryn, Copperant, Wijzonol, Farvocolor, Keim en Ecotec. Allen spelers op de duurzame markt, gespecialiseerd in natuur-, mineraal- en/of biobasedverf. Zij kunnen zich hier op deze manier permanent presenteren aan opdrachtgevers, architecten en particulieren. De medewerkers van ICDuBo worden goed geïnstrueerd om de vragen van bezoekers te kunnen beantwoorden. Tevens zullen er met enige regelmaat workshops over duurzaam schilderwerk worden georganiseerd.
Na de opening was er nog een netwerkborrel waar nieuwe contacten gelegd konden worden. Menig deelnemer en ook de Schildersvannu gaven aan de ruimte actief te willen gebruiken om klanten te ontvangen en te informeren. De opening werd goed bezocht, er waren zo’n 45 geïnteresseerden.
Foto:
Er zijn opstellingen en veel uitleg over duurzame verf
Foto’s: Richard Hoogstraten