Het wapenschild, dat jarenlang boven de entree van het gemeentehuis van Amerongen hing, pronkt sinds begin juli weer als nieuw in het Tabaksteeltmuseum in dezelfde plaats.
Het bord was na al die jaren ernstig door de elementen aangetast en toe aan een grondige restauratie. Om deze restauratie te realiseren, nam de Heemkundige stichting contact op met Weijman Vastgoedonderhoud in Veenendaal die de link met de creatieve schildersopleiding Nimeto in Utrecht legde.
Zowel de school als Weijman reageerden positief op het verzoek van de stichting en gingen met groot enthousiasme aan de slag. Onder leiding van Steef van Houten, één van de docenten van de school, gingen de leerlingen Domenica Muilwijk, Maron Zwakman en Rick van de Pol aan het werk.
Bladmetalen
De studenten van Nimeto begonnen met onderzoek naar de verflagen en de beschikbaarheid van de kleuren in diverse kleurdatabanken. Daarna zijn alle verflagen verwijderd, is het bord verstevigd en weer in de originele kleuren hersteld. De grootste uitdaging was het aanbrengen van de bladmetalen – palladium en bladgoud – door middel van een lijnolie mixtion.
Heraldische kleuren
Een andere uitdaging was het zo goed mogelijk terugbrengen van de kleuren in oude staat. Dit is gedaan door het gebruik van heraldische kleuren en het handmatig samenstellen van deze kleuren, die vroeger een totaal andere uitstraling hadden dan tegenwoordig. Hierbij is door de firma Weijman vakkundige hulp verleend. Volgens alle betrokkenen kostte het nodige moeite en zweetdruppels, maar het eindresultaat is iets om trots op te zijn.
Onthulling
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2017/07/Wapenschild_Amerongen-2-1024x618.jpg)
Op 5 juli 2017 werd het bord officieel onthuld door Willy Doorn, oud-burgemeester van Amerongen. Zij was de laatste officiële burgemeester van het dorp en nam in 2003 afscheid, vlak voor de samenvoeging met de andere ‘Heuvelrug gemeenten’. De onthulling gebeurde op het plein voor het Tabaksteeltmuseum, waarbij tevens de overdracht van het bord aan het museum plaatsvond.