‘Kunststroming De Stijl/kleur in modernistische gebouwen.’ Daarover handelt een bijeenkomst van Het Kleurhistorisch Platform op donderdag 12 oktober in Museum Dr8888 te Drachten. Centraal staat kleurtoepassing van schilder- en behangwerk in plaatselijke museumwoning Van Doesburg Rinsemahuis.
De Papegaaienbuurt in Drachten was het eerste grote project van Theo van Doesburg, een van de oprichters van De Stijl. Bijna honderd jaar geleden leverde hij het kleurenschema voor het uitgesproken rood, geel en blauw waarin de gevels zijn geschilderd. De middenstandswoningen werden in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen door gemeentearchitect Cees de Boer.
Dankzij onderzoek van onder andere WVAU architecten, Lisette Kappers, RCE, het Museum Dr8888 en studenten is de architectuur en de kleurtoepassing van schilder- en behangwerk in deze buurt tot in detail duidelijk geworden. Op basis hiervan wordt nu museumwoning Van Doesburg Rinsemahuis tot stand gebracht.
Tijdens de Platform-bijeenkomst vertellen experts over dit onderzoek. In Eisma’s Schildersblad nummer 6 van dit jaar stond een verhaal over dit bijzondere project.
Aan het woord tijdens het Kleurhistorisch Platform komen onder andere – de bij het project betrokken – Renee de Boer en Pauline Kanis, studenten Excellentie Programma Cibap Zwolle. Zij vertellen over het schilderwerk. Megan Kisters (PI Historische Binnenruimten, UvA) en Nico Lingbeek (Lingbeek Papierrestauratie, Haarlem) gaan nader in op het historische behang. Lisette Kappers (Onderzoek & Restauratie, Rotterdam) geeft uitleg over het ontwerp- en uitvoeringsproces van het opvallend kleurbeeld.
Voor of na het platform start vanuit het Museum Dr8888 een rondleiding naar de museumwoning Van Doesburg Rinsemahuis, naar Torenstraat 13, de woning in primaire kleuren waar de voorzitter van de museumwoning woont en naar de Rijkslandbouwwinterschool die in de secundaire kleuren hersteld is. Hier zijn ook de prachtige originele glas-in-lood ramen van Theo van Doesburg te zien.
De organisatie van de bijeenkomst, bedoeld voor geïnteresseerden uit de verfkolom, is in handen van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Museum Dr8888 en Docomomo Nederland. Aanmelden voor Het Platform kan hier.