Schilders van buiten Nederland die in ons land gedetacheerd zijn ontvangen binnenkort hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s. Daartoe hebben de ministers van de Europese Unie besloten.
De nieuwe ‘detacheringsrichtlijn’ moet binnen vier jaar in de hele unie en voor alle beroepen gelden (behalve voor de transportsector, die lastiger te regelen is). De regel houdt in dat werknemers uit de Europese Unie die elders te werk worden gesteld, het loon moeten krijgen dat in het land waar gewerkt wordt geldt. Dat zal meestal het cao-loon zijn, maar het gaat minstens om het minimumloon. De werknemer kan voor de inhuurder nog steeds goedkoper zijn, omdat tot 24 maanden belastingafdrachten kunnen worden gedaan in het land van herkomst. Daarna gelden de afdrachten en regels van het gastland. Daarnaast wordt de pensioenafdracht niet in deze regeling meegenomen.
In de richtlijn is verder bepaald dat buitenlandse werknemers maximaal 12 maanden, met een verlenging van 6 maanden, gedetacheerd mogen blijven.
Met de detacheringsrichtlijn, waar Nederland een drijvende kracht achter is, probeert de EU te bestrijden dat bijvoorbeeld Poolse of Bulgaarse schilders veel goedkoper via een uitzendbureau aan de slag gaan dan hun Nederlandse collega’s.
De detacheringsrichtlijn gaat niet over zzp’ers, die hun eigen tarieven mogen rekenen. Nederlandse vakbonden zijn niet onverdeeld gelukkig met deze nieuwe regelgeving. Zij beoordelen het als een ‘begin’ maar vinden dat de concurrentie op arbeidskosten nog niet uit de wereld is.
Bijna alle Polen waren al zzp-er, degene die dat nu nog niet zijn zullen het voorbeeld volgen. Polen is het zelf niet eens met de EU richtlijn en ik ben benieuwd of deze regel die pas over 4 jaar in gaat dan nog enig effect zal hebben.
Weer een typische “overwinning” van de vakbonden. Leuk om aan de achterban te verkopen maar in de praktijk (die pas over 4 jaar begint) worden Polen toch niet in dienst genomen. Het zijn óf uitzendkrachten óf zzp-ers. Deze maatregel is juist voor oost-europese werknemers bedoeld en die zijn er dus bijna niet.