De Belastingdienst helpt startende ondernemers in de bouw bij belastingzaken. Door de aantrekkende economie en woningmarkt neemt het aantal startende ondernemers in de bouw toe. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’.
Bij de campagne is er speciale aandacht voor startende ondernemers in de bouw. Volgens de Belastingdienst kan het bij de start op een aantal punten makkelijk misgaan. De website belastingdienst.nl/starters geeft concrete tips en hulpmiddelen.
‘Startende ondernemers, waaronder ook zzp’ers, hebben veel aan hun hoofd. In de hectische bouwwereld is dit niet anders. Vaak gaat de aandacht uit naar zaken als de aanschaf van gereedschap, bus van de zaak en natuurlijk het binnenhalen van klussen. En door de aantrekkende economie is er werk in overvloed. Veel ondernemers denken hierdoor niet gelijk aan de administratie en aangifte, maar deze vormen juist een essentiële basis voor een succesvolle start’, zegt Erik de Kruijf, plaatsvervangend directeur MKB van de Belastingdienst.
Ondersteuning voor startende ondernemers in de bouw
Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat startende ondernemers vaker moeite hebben met hun belastingzaken. Om de kans op fouten te verkleinen biedt de Belastingdienst specifiek voor starters een aantal gerichte hulpmiddelen en tips, zoals een OndernemersCheck en -handboek, administratie- en aangiftetips, een rekenhulp en informatie over ondernemersregelingen voor starters. Tijdens deze campagne besteedt de Belastingdienst extra aandacht aan de sectoren bouw, detailhandel en horeca.
Daarnaast zet de Belastingdienst speciale Startersvoorlichters in die startende ondernemers voorlichten over belastingzaken. Dit helpt de starter zijn zaken goed en tijdig te regelen. Zo houdt hij meer tijd over om zich vol passie te richten op de ontwikkeling van zijn bedrijf.
Drie tips voor startende ondernemers in de bouw:
- Investeer je in een jaar meer dan € 2.300 in bedrijfsmiddelen zoals bouwmaterialen en machines? Dan heb je waarschijnlijk recht op investeringsaftrek.
- Als je als onderaannemer aan de slag gaat dien je de verleggingsregeling toe te passen voor de btw. Je betaalt de btw die je in rekening brengt over je omzet dan aan de hoofdaannemer en niet aan de Belastingdienst.
- Houd bij het bepalen van je winst rekening met onderhanden werk. Dit zijn de werkzaamheden die je al hebt verricht, maar waarvoor nog geen factuur is gestuurd naar de opdrachtgever.
Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/starters.