Ga naar hoofdinhoud

Symposium: heel grote uitdagingen voor schildersbranche


Met name voor schildersbedrijven die voor woningcorporaties werken zijn hectische tijden aangebroken. Dat bleek tijdens het tweede ‘opdrachtgeverssymposium’ van OnderhoudNL, dinsdag 6 maart in Amsterdam. Er komt heel veel werk aan en niemand weet hoe dat gedaan moet worden.

Niet alleen loopt de Nederlandse nieuwbouw duizenden woningen achter op de stijgende woningbehoefte, maar die woningbehoefte wordt ook nog eens veel te laag ingeschat, weet prof. dr. Peter Boelhouwer, hoogleraar housingsystems te Delft zeker. Er zijn daarom op jaarbasis enige jaren lang 50.000 nieuwe woningen nodig. Duurzame, energieneutrale, woningen bovendien, maar dát lijkt onder controle, de massale productie bij lange na niet.

Renoveren

En dan dienen we enige tientallen jaren lang 600 woningen per dag CO2 neutraal te renoveren, volgens berekeningen van een andere professor, Jan Rotmans, van de universiteit van Rotterdam. Ook volgens hem is de techniek daarvoor niet het grootste probleem, maar wel de mentaliteit van bestuurders, overheid en bedrijfsleven, dat niet voldoende beseft dat onze maatschappij in een transitiefase zit.

Renovatiewals

Max Norder, voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes zei het anders: ‘Ik hoop dat we over vijf jaar niet alleen die kleine plukjes aaibare voorbeeldrenovaties gezien hebben, maar dat er dan een renovatiewals door Nederland is gegaan en dat er duizenden woningen zijn aangepakt.’

Het vorige Opdrachtgeverssymposium van werkgeversvereniging OnderhoudNL, in 2013, ging nog vooral over de voordelen van het Resultaat Gericht Samenwerken (RGS). Volgens OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas is daarin inmiddels een grote slag gemaakt ’tot wel 80 procent van de onderhoudscontracten bij corporaties zijn nu in een of andere RGS-vorm, 20 procent gaat nog in aanbesteding, dat was toen precies andersom.’

Innovatief zijn

De sector staat nu voor heel andere uitdagingen. De bouw- en renovatievolumes zijn enorm, de capaciteit en vooral de arbeidskrachten, daar ontbreekt het aan. Alsmede aan een goede ‘fabrieksmatige’ aanpak van de renovaties. Alle sprekers riepen de zaal, bestaande uit opdrachtgevers, onderhoudsbedrijven en hun relaties, om innovatief te zijn en met oplossingen te komen.

Key-note spreker Arjen Lubach had die oplossing niet in zijn achterzak zitten. Hij was er, met alle respect, vooral voor het ‘leuk’. En om antwoorden te geven op vragen die vooral hemzelf, Arjen Lubach, betroffen. Die antwoorden waren buitengewoon spits en geestig waardoor de middag, ondanks de wat zorgelijke toon, toch met een lichte noot ten einde liep.

4 reacties op “Symposium: heel grote uitdagingen voor schildersbranche

  • Het is leuk om te horen dat het zo druk gaat worden in de boven genoemde branches maar als je een voet aan de grond probeer te krijgen als bedrijf bij dergelijke opdrachtgevers krijg je eerder een 0 op rekest dan een uitnodiging.
    Dit geld trouwens ook voor de grotere VVE beheerders waar we met zijn alle drie keer inschrijven waardoor de drukte alleen maar erger lijkt dan dat het is.
    Wij zijn een organisatie die graag met hen in gesprek gaan als ze dat willen.

  • Don

    ‘opdrachtgeverssymposium’ van OnderhoudNL, Er komt heel veel werk aan en niemand weet hoe dat gedaan moet worden. …?.. .nogal een betrouwbare partij ….

  • Ger

    Als onderhoud.nl zich druk maakt om de capaciteit aan onderhoudskrachten hadden niet met lbv een cao af moeten sluiten in de schildersbrance maar met de FNV.
    De rollen draaien nu redelijk om mooi moment om alsnog zoiets af te dwingen

  • piet versluis

    Meer werk, weinig vakmensen en een sterk verslechterde CAO.
    Onvoorstelbaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Henry Handsome moet visie ToekomstGroep tot leven brengen

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Tekort aan vakkrachten onder de loep


Naar archief >