De ‘Bewust Veilig’ dag die enkele belangenorganisaties vandaag in de bouw organiseren, is een mooi initiatief en een goed begin. Dat zegt Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen & Wonen.
Op bouwplaatsen, projecten en in bedrijven verspreid over het land wordt vandaag stilgestaan bij veilig werken. Bouwend Nederland, UNETO-VNI, Aannemersfederatie Bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders hebben de handen ineengeslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn.
Want iedereen moet aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen, stellen de initiatiefnemers. Helaas blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW dat het aantal ongevallen in de bouw en installatiebranche nog veel te hoog is. Vallen van hoogte, onveilig werken met machines en gereedschap én problematische communicatie komen nog te vaak voor.
“Heel goed dat er aandacht is voor veiligheid op de bouw”, zeg Mud van het FNV. De vakbond ziet het veel te vaak helemaal fout gaan op de bouwplaats en wijst al jaren op de gevaren. Werkdruk en communicatieproblemen eisen hun tol. “De keus voor goedkoop en snel wordt duur betaald”, aldus Mud. “We zien niet alleen veel teveel ongevallen, maar er zijn ook andere risico’s die op de lange termijn een aanslag zijn op de gezondheid van bouwvakkers.”
Jarenlang te zwaar tillen en het ademen in ruimten met veel schadelijk stof trekken hun wissel op de fysieke gesteldheid van de werknemers in de bouw. Maar ook het jaar in jaar uit werken in kou en hitte zijn gevaarlijk. Mud: “Een keer lekker schaatsen op de plas is prima. Maar ik sprak laatst een bouwvakker die bijna ín de kachel in de bouwkeet kroop. Hij zei: “Als je 50 winters buiten moet werken, wordt je nooit meer warm.”
De FNV pleit er voor om het hitte- en vorstverlet eenduidig in de cao te regelen, zodat er niet elke keer weer discussie ontstaat over wel of niet doorwerken bij extreem weer. Ook ligt er een voorstel op tafel om Nederlands voertaal te maken op de bouw.
De vakbond nodigt werkgevers van harte uit om in gesprek te gaan over veiligheid, ook bij de bouw van concrete projecten. “Het is goed dat ook Bouwend Nederland en werkgevers hier oog voor hebben. Hopelijk leidt dit tot de denk-omslag waar wij al zo lang en fel voor pleiten! Als het pleidooi voor veiligheid menens is, als je serieus terug wilt naar nul doden in de bouw – en dat moet ieders allereerste en allergrootste prioriteit zijn! – geef de FNV dan een rol en positie in de monitoring van veiligheid op de bouwplaats. Wij staan ervoor open om hier samen met werkgevers de schouders onder te zetten.’