Ga naar hoofdinhoud

‘SWB Schildersbedrijf is doorgangshuis’


SWB Schildersbedrijf leidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Midden-Twente op tot schilders. Het werk- leerbedrijf voert projecten uit voor externe bedrijven en particulieren. Diverse – door SWB opgeleidde – schilders stromen na verloop van tijd door naar een regulier schildersbedrijf. “Nu er een tekort is aan vakkrachten zal de vraag naar onze mensen alleen maar toenemen”, verwacht SWB-werkcoach Bert Fikkert.

Met in totaal zo’n 1.500 werknemers is het Sociale WerkvoorzieningsBedrijf (SWB) in Hengelo een van de grootste werkgevers in de regio Twente (Ov). Het biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende werkplek.

SWB is een van ’s lands weinige sociale werkvoorzieningsbedrijven die een eigen schilderstak heeft: SWB Schildersbedrijf. Opererend vanuit Borne heeft het momenteel ruim 30 schilders in dienst. “Ze worden hier door ons opgeleid tot vakbekwame schilders en stromen in het meest gunstige geval door naar een regulier schildersbedrijf. We zijn in feite een doorgangshuis”, zegt werkcoach Bert Fikkert van SWB.

Fasegewijs

“Als gemeentelijke instantie mogen we onze schilders maximaal 23 maanden lang een arbeidscontract aanbieden”, vertelt Fikkert. “Die periode splitsen we op in drie fases: eerst komen de nieuwkomers in een voorschakeltraject van 12 weken terecht. In die fase leren ze – onder begeleiding van leermeesters – in onze werkplaats de basisbeginselen van het schilderen en hameren we op discipline. Sommige van hen hebben jarenlang niet gewerkt en moeten duidelijk wennen aan hun nieuwe dagritme en het op tijd komen. Onze stelregel is: drie keer een gele kaart is een rode kaart en daarna hoeven ze niet meer terug te komen. Zo scheiden we het kaf van het koren.”

Assistent-uitvoerder Marian Ankoné kijkt kritisch toe hoe een van de leerlingen een drempel schildert.

“Na een schilderexamen, dat assistent-uitvoerder Marian Ankoné van SWB Schildersbedrijf afneemt, mogen de geslaagden door naar de tweede fase. Daarin worden ze gekneed tot vakbekwame schilders.”

“Onze werknemers volgen dan één dag per week een BBL-opleiding om een vakdiploma te halen en helpen de overige vier dagen mee op SWB-projecten. In de derde en laatste fase draaien de schilders volledig mee in ons schildersbedrijf”, vertelt Fikkert.

“Als hun 23 maanden bij SWB Schildersbedrijf voorbij zijn, kunnen ze vaak aan de slag bij een regulier schildersbedrijf. Zo werken oud-leerlingen van ons inmiddels bij onder andere de Hemink Groep in Holten, PMA Schilders in Vriezenveen en Opstap Personeelsdiensten in Enschede.”

Bonte groep

Allerlei soorten mensen met verschillende achtergronden komen bij SWB Schildersbedrijf terecht om hun leven een nieuwe wending te geven als schilder. “Het gaat onder andere om statushouders, oud-wajongers, UWV’ers, reclasseringscliënten, oud-leerlingen van het speciaal onderwijs en ex-verslaafden”, somt Fikkert op.

Een SWB-schilderteam aan het werk op locatie bij een klant.

“Maar er zitten soms ook personen tussen die een eigen bedrijf hebben gehad, dat na verloop van tijd failliet is gegaan, en nu aan de grond zitten. Onder begeleiding van vijf leermeesters proberen we van al deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goede schilders te maken.”

Ankoné haakt hierop in: “Je ziet vaak al na een uur of iemand het vak in de vingers heeft of niet. Sommige leren het nooit en vallen al snel af.” Zelf behoort zij al 23 jaar tot het kader van SWB Schildersbedrijf. Haar huidige functie is assistent-uitvoerder. Daartoe volgde ze onder andere een opleiding aan het Cibap Zwolle.

“Samen met Joop Bakker, een oud-schilder, draag ik zorg ik voor de dagelijkse aansturing van onze schilders op locatie. Fred Horstman en Bert Fikkert zijn de hoofdverantwoordelijken als werkcoaches/uitvoerders. We vormen een hecht team”, zegt ze.

Niet voor alle schilders die worden opgeleid is SWB een doorgangshuis. “Er zijn ook enkele werknemers bij die door een arbeidshandicap dusdanig veel begeleiding nodig hebben, dat ze nooit bij een andere baas aan de slag zouden kunnen. Daarom hebben ze bij ons een vast dienstverband”, zegt Fikkert.

Professioneel

Hij omschrijft SWB Schildersbedrijf als een professionele onderneming (erkend leerbedrijf en VCA-gecertificeerd) dat klussen bij externe bedrijven en particulieren uitvoert voor marktconforme prijzen. “De buitenwereld denkt vaak dat we flink onder de prijs werken, maar dat is onzin. We doen als werk-leerbedrijf ook bewust nooit mee met aanbestedingsprojecten om reguliere schildersbedrijven niet in de weg te zitten.”

Volgens Fikkert is het voor veel klanten toch een zekere drempel om in zee te gaan met schilders van een sociale werkvoorziening. “Gelukkig vallen de vooroordelen meestal snel weg als ze met eigen ogen zien hoe professioneel wij het werk uitvoeren. Door samenwerking met SWB laten onze klanten blijken maatschappelijk en sociaal betrokken te zijn. Er komen vaak mooie projecten op ons pad. Zo hebben we bijvoorbeeld markante panden zoals de Stadsvilla en film- en theaterhuis Concordia in Enschede mogen schilderen.”

Projecten

SWB Schildersbedrijf doet zo nu en dan klussen in onderaanneming voor reguliere schildersbedrijven. Ook wordt men regelmatig gebeld door schildersbedrijven die voor hun opdrachtgever een project mogen uitvoeren op voorwaarde van social return on investment. Dit betekent dat de schilder verplicht is om ook enkele mensen uit kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt aan de kwast te zetten.

“Zo’n bedrijf wil dan graag van ons weten hoe ze dat precies moeten invullen en lenen vervolgens enkele SWB-schilders. De vraag uit deze hoek zal de komende jaren alleen maar toenemen, denk ik. Ook zzp’ers of kleine schildersbedrijven die extra handen nodig hebben weten ons te vinden”, aldus Fikkert.

“Nu het tekort aan vakkrachten in de branche steeds nijpender wordt, zal de vraag naar onze schilders én naar onze diensten alleen maar toenemen. We zien dergelijke aanvragen graag tegemoet!”

Onderhoudscontracten

Bert Fikkert vertelt dat SWB Schildersbedrijf een volle orderportefeuille heeft in 2018. “Onze acquisiteur zit er bovenop. Verder hebben we momenteel zo’n 350 onderhoudscontracten lopen. Daar zijn we best trots op. Allemaal panden die we om de zes jaar opnieuw in de verf moeten zetten en tussendoor – waar nodig – bijwerken. Het gaat vooral om particulieren, maar er zitten ook bedrijfs- en schoolgebouwen tussen. Zo kunnen we onze mensen volop aan het werk houden.”

Voor meer informatie zie www.swb.nl/werkleerbedrijf/schilders

 


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan