Ga naar hoofdinhoud

Data-analyse leidt tot efficiënter onderhoud


Prognotice directeur Remco Iburg (links) en data-analist Tijs Rokers in een onderonsje. Beiden geloven in de kracht van data voor voorspellend onderhoud.

Wat kunnen we leren van data-analyse in het betaald voetbal als het gaat om beheer en onderhoud van gebouwen? Die vraag stond centraal tijdens een Prognotice bijeenkomst op KNVB Campus in Zeist. Conclusie: data worden steeds belangrijker voor efficiënter onderhoud. Voorts konden relaties kennisnemen van recente software-ontwikkelingen bij Prognotice zoals Main 3.0 en Vision.

Een diverse groep, circa 150 personen, bestaande uit zowel opdrachtgevers (eigenaren en beheerders van vastgoed) als opdrachtnemers (met name installatie- en vastgoedonderhoudsbedrijven) waren begin oktober afgekomen op het Prognotice event op de KNVB Campus in Zeist. De pakkende titel ‘Zonder data kan je niet scoren!’ werd niet alleen ingegeven door de locatie, maar was ook het bruggetje naar een optreden van Tijs Rokers, Partner bij Bold Data Solutions en data-analist in de voetbalwereld. “Ik help bedrijven om een vertaling te maken van data naar hun business. En dat doe ik ook in het voetbal.”

Factor geluk

De marges in topsport zijn klein, stelde Rokers. “Bij wedstrijden op het hoogste niveau kan het verschil tussen winnen of verliezen qua prestatie minder dan 1 procent zijn.” In geen enkele sport – behalve misschien bij schaken – is de factor geluk helemaal uit te sluiten. Wel is deze factor per sport verschillend en bij voetbal schrikbarend hoog: in maar 55% van de gevallen is het winnen van een wedstrijd van tevoren te voorspellen. Het verzamelen en analyseren van data wordt ingezet om de factor geluk zoveel mogelijk te verkleinen.

“Door iets meer te weten dan de tegenstander. Maar ook voor het verbeteren van vaardigheden zijn data belangrijk”, aldus Rokers.
Zo blijkt uit data-analyse dat verdedigen heel belangrijk is in het voetbal en balbezit schromelijk wordt overschat. Scoren uit balverlies komt veel vaker voor dan scoren na een zorgvuldige opbouw. Ook zijn hoekschoppen helemaal niet zo kansrijk, want data-analyse toont aan dat maar 1 op de 33 hoekschoppen een doelpunt oplevert.

Remco Iburg: “Eenduidige definities van data zijn de basis.”

Nieuwe inzichten

De boodschap van Rokers: data kunnen leiden tot nieuwe inzichten. “Onze menselijke waarneming – of ons gevoel over wat slim, efficiënt of kansrijk is – zet ons regelmatig op het verkeerde been.” Hij trok een parallel naar het bedrijfsleven. Veel bedrijven zetten in op het werven van nieuwe klanten, terwijl data laten zien dat het veel meer waarde oplevert om te proberen een klant te behouden.

“Als je dat weet, kun je je geld veel efficiënter besteden.” Data-analyse kan ook veel betere voorspellingen opleveren over benodigd onderhoud van gebouwen, is de overtuiging van Rokers. “Data gaan jou helpen bij het nemen van beslissingen. Maar de beslissing moet jij nemen; dat blijft mensenwerk. Dit valt niet te automatiseren en hierbij speelt altijd een zeker onderbuikgevoel een rol.”

De data-analist benadrukte het belang van uniformiteit en actualiteit van data. “Stop je er rommel in, dan komt er ook rommel uit. Datapreparatie is ontzettend belangrijk. Vergelijk het met een professionele schilder: hij is dagen aan het schoonmaken, schuren en gaten vullen en pas dan gaat het blik verf open. Zonder voorbereiding geen goede ondergrond en dus geen duurzaam resultaat.”

Uniforme data

Het aanleveren van uniforme data op een geordende manier, dat is nu net waarin Prognotice zich met haar software heeft gespecialiseerd als het gaat om beheer en onderhoud van gebouwen, aldus directeur Remco Iburg. Hij constateert dat er veel achterstallig onderhoud moet worden ingehaald en er wacht een verduurzamingslag in de gebouwde omgeving. Data gaan een grote rol spelen, willen we deze dubbele opgave kunnen verwezenlijken, is zijn overtuiging. Informatie is de sleutel tot het verbeteren van de onderhoudsfrequentie, het verlagen van de kosten of het verbeteren van de kwaliteit van de buitenschil of het binnenklimaat.

Tijs Rokers: “Data-analyse kan leiden tot nieuwe inzichten.”

“Zou het niet wenselijk zijn dat we precies weten wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest, hoe vaak een slagboom op en neer is gegaan, of een gevel is geïsoleerd en wat de conditie is van de buitenschil? Misschien gaan we wel naar drones die rondvliegen en informatie doorgeven.” Vast staat dat we ontzettend veel data krijgen, aldus Iburg. Vanuit beelden, Internet of Things (IoT) sensoren en andere bronnen (publieke databases). Grote vraag is: hoe met al deze data om te gaan? “Het is ontzettend belangrijk om data uniform vast te leggen en de juiste analyses te maken om tot ‘echte’ informatie te komen op basis waarvan beslissingen kunnen worden genomen.”

Klanten

Een aantal klanten van Prognotice uit diverse branches vertelden vervolgens hoe zij werken met verschillende oplossingen van Prognotice en welke rol data inmiddels spelen in hun organisatie. Wilbert Koppers, Regisseur Duurzaam bij Feenstra, was heel helder: data zijn cruciaal om de klimaatdoelen te halen. Hij hield een pleidooi om te stoppen met subsidies voor energetische maatregelen en puur te kijken naar de afname in CO2 uitstoot per woning. “Dat zouden we moeten meten en belonen.”

Kees Beentjes, senior adviseur Huisvesting van Dunamare Onderwijsgroep, legde uit hoe zij Vision inzetten om grip te krijgen op de data van 24 scholen die ze beheren. En ook Frank Jansen, manager commercie & projecten van BAM FM, stelde dat zijn facilitair bedrijf vol inzet op data en werkt met Inspect en Main 3.0 van Prognotice. Probleem waar ze tegenaan lopen: “Vrijwel geen klant heeft zijn assetlijst op orde als wij binnenkomen.” En: “Een contract stopt een keer. De overdracht van data geeft in de praktijk wel eens problemen.”

Main 3.0

Arjan Koster, mede-directeur van Prognotice, wees er nog eens op dat vastleggen van gegevens niet het doel is, maar om tot een passende data-analyse te komen is overzicht en inzicht nodig. “Alleen dan kun je een afgewogen keuze maken over de onderhoudsinvesteringen.” De laatste drie jaar is Prognotice bezig geweest, op basis van feedback van gebruikers, een slimme en toekomstbestendige tool te creëren voor het maken van MJOP’s (Meerjaren Onderhoudsprogrammas). Dit resulteerde in Main 3.0.

De boomstructuur is gebleven, maar er meer vrijheid in het MJOP om dit naar eigen inzicht in te richten. Afbeeldingen hebben een veel prominentere plaats in het geheel gekregen, ook omdat bij inspecties steeds vaker foto’s worden gemaakt. Locaties en elementen zijn uit elkaar getrokken en structuren liggen niet van tevoren vast. “Het is mogelijk voor elk project een eigen structuur te bedenken. Zo kunnen bijvoorbeeld later bouwdelen, bouwlagen of subelementen worden toegevoegd. En overal kunnen taken aan worden gehangen.”

Presentatie met Vision

Voor de visuele presentatie van data heeft Prognotice Vision ontwikkeld, dat wordt gevoed via de data-hub. Koster: “Een overzichtelijk portaal waar je de opdrachtgever alleen, of samen met co-partners, inzicht in de data kunt geven. De opdrachtgever kan de gewenste informatie selecteren. Alles is met elkaar verbonden, er zijn geen software-eilandjes meer. Alles is controleerbaar en herleidbaar. Daar staat Vision voor.”

Overigens heeft Prognotice onlangs de QR-code systematiek toegevoegd aan haar productenrange. Er kan een sticker worden gemaakt met een uniek QR-code die vervolgens bijvoorbeeld op een kozijn kan worden geplakt. Het scannen levert bevoegde personen, door automatische koppeling met de data-hub, alle relevante informatie, zoals de onderhoudshistorie van het betreffende kozijn.

Prognotice

Prognotice is softwareleverancier op gebied van het beheren en onderhouden van vastgoed. Het collecteren van informatie gebeurt met Main 3.0. Met deze software kan eenvoudig een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) worden gemaakt en bewaakt, NEN 2767 inspecties of 0-metingen worden uitgevoerd of een onderhoudscalculatie worden gemaakt. Deze oplossingen zijn voor zowel onderhoudsbedrijven als voor de (technisch) vastgoedbeheerder. Met Vision kunnen alle verzamelde gegevens, die worden aangeboden via de data-hub, overzichtelijk worden gepresenteerd. Ook Main 3.0 wordt via deze data-hub gevoed. Dat kan een Excel-sheet zijn, een digitaal inspectieformulier, data afkomstig van IoT-sensoren of realtime informatie uit publieke databases, zoals Google Streetview, de weersverwachting, het Kadaster of Energielabel.nl


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan