Ga naar hoofdinhoud

Gezondheidsrisico door straalgrit erg klein


Het risico dat werknemers en omwonenden hebben gelopen door het gebruik van met asbest verontreinigend straalgrit, is zeer klein. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en RIVM dat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

In oktober 2017 bleek dat er straalgrit is gebruikt dat met asbest vervuild was. Deze partij verontreinigde straalgrit is ongeveer drie maanden in de handel geweest. Gedurende die drie maanden zijn werknemers blootgesteld aan asbest. Ook omwonenden van straalprojecten kunnen gedurende een bepaalde periode hieraan blootgesteld zijn. Hoe groot de kans is dat blootstelling aan asbest schade brengt aan de gezondheid, is afhankelijk van de duur en de hoogte van de blootstelling. TNO is daarom in zijn onderzoek uitgegaan van een mogelijke blootstelling in die periode.

Onderzoek

Om een inschatting te kunnen maken hoe risicovol de blootstelling aan het verontreinigde straalgrit is geweest, is RIVM gevraagd om op basis van de blootstellingsgegevens van TNO de gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. Zo heeft TNO onderzocht hoe het verontreinigde straalgrit is gebruikt, en hoeveel vezels daarbij ingeademd zouden kunnen zijn. Dit is gedaan met taakgerichte metingen in praktijksituaties. Vervolgens zijn blootstellingsprofielen opgesteld voor werknemers in zes verschillende functies (werkzaamheden) en voor omwonenden van straalprojecten.

Uit het onderzoek blijkt dat de dagelijkse grenswaarde voor asbest voor sommige werknemersgroepen is overschreden. Door de korte periode waarin voor werknemers de blootstelling heeft plaatsgevonden blijft het totale gezondheidsrisico echter beperkt. Voor omwonenden betekent het dat door de korte duur van de blootstelling het gezondheidsrisico zelfs zeer beperkt is.

Schade

De kwestie laaide eind vorig jaar op. Eurogrit leverde veel straalbedrijven straalgrit, onder andere voor het verwijderen van lagen coating van muren en staalconstructies bij conserveringswerkzaamheden. Het grit bleek te zijn vervuild met het kankerverwekkende asbest.

De vervolgschade voor de straalbedrijven was enorm. Werken werden stil gelegd of geannuleerd. In uitvoering zijn werken werden met hoge kosten opgezadeld. Brancheorganisatie OnderhoudNL bereidt op dit moment een massaclaim tegen Eurogrit voor. De uitspraak van de kort gedingrechter maakt volgens brancheorganisatie OnderhoudNL de weg hiertoe vrij. De totale schade van die claim wordt minimaal geraamd op een slordige 200 miljoen euro.

Eén reactie op “Gezondheidsrisico door straalgrit erg klein

  • Adri van der Marel

    Het risico van blootstelling aan asbest is niet tijdafhankelijk.
    Dit is een wetenschappelijke blunder van de eerste orde, waarmee de betrouwbaarheid van RIVM en TNO weer tot onder het nulpunt is gezakt.
    Welke minister of beleidsfunctionaris heeft hier nu ongevraagde onderzoeksadviezen gegeven ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

Veiligheid bespreekbaar maken met kaartspel

Nieuw waarschuwingssysteem meet hittekracht

Rolsteigers langere periode onder de loep

Bewust Veilig-dag 2025: ‘Samen sterk voor veilig werk’


Naar archief >