Ga naar hoofdinhoud

Wij vragen? Wij bieden! Do’s en dont’s voor vacatures.


 

 

 

 

 

 

 

 

Ten tijde van de crisis werd al volop gewaarschuwd voor de situatie van vandaag de dag. Het personeelstekort in de bouw is inmiddels opgelopen tot 16.000 vacatures, maar het echte tekort is volgens mij nog veel groter. Zo sprak ik op de SGA in Gorinchem meerdere vertegenwoordigers die de afgelopen tijd hun klanten in nood geholpen hadden. Niet door goede verf te leveren of met een waanzinnig goed en origineel advies te komen, maar door de mouwen op te stropen. Op de vrije zaterdag even een dagje bijspringen. Gekker moet het toch niet worden, dacht ik.

Slechte vacatures…

Tegelijkertijd zie ik ook de vacatures langskomen. En die zijn vaak slecht! Anders kan ik het niet verwoorden. Gewoon slecht! Voorbeeld: ik zag een tijdje geleden van een middelgroot onderhoudsbedrijf langskomen dat ze op zoek waren naar houtrotsaneerders. Er stonden wat eisen bij maar ik miste toch veel. Toevallig weet ik dat het bedrijf altijd netjes binnen 30 dagen betaalt en meestal sneller. Maar dat stond er dus niet bij. Terwijl dat toch moet aanspreken, vooral bij hotrotsaneerders die nog veel voor aannemers werken met een betalingstermijn van 60 dagen. Of langer.

Alle soorten en maten

Ander voorbeeld: een grote vastgoedonderhoudsclub in het midden van het land was op zoek naar timmermannen. Freelancers, ZZP-ers, loondienst, ervaring niet nodig, diploma’s niet nodig. Alle mogelijke soorten dienstverband waren bespreekbaar. Kennelijk was de nood hoog, want zo’n vacature, gericht op iedereen, spreekt dus niemand aan. Waarom niet gesplitst in drie vacatures? Eentje gericht op mensen in loondienst die opleidingen mogen volgen. Eentje gericht op ZZP-ers die gediplomeerd zijn en op projectbasis kunnen komen werken. En eentje gericht op freelancers, gediplomeerd en ervaren, die kunnen inspringen op basis van een nette prijs per reparatie of per uur. Want dat werkt echt beter. Gegarandeerd.

Wij vragen? Wij bieden!

De nood is dus hoog op het gebied van handjes. Maar de vacatures laten dat nog niet zien. Het gaat nog steeds alleen maar om ‘wij vragen’ terwijl ‘wij bieden’ in de huidige markt dus veel belangrijker is geworden. Uiteraard begrijp ik wel waarom ‘wij vragen’ altijd eerst staat. Maar werknemers, zzp-ers en freelancers hebben nu weer wat te kiezen. Dus nu zult u als zoekende werkgever/opdrachtgever goed voor de dag moeten komen. Dat begint al met een gerichte advertentie: herintreders trek je niet met een tekst voor zzp-ers en jongeren niet met een tekst voor herintreders. Waarschijnlijk is voor de verschillende groepen ook het medium waar je moet zoeken anders. En kijk eens naar het verschillende tussen de plaatjes hierboven, beide ‘geleend’ van het internet. Welke spreekt meer aan? Precies! Er is dus heel veel bereikbaar met een goede omschrijving, een goed plaatje en het goede medium. Zoals dat heel vaak het geval is.

 

Eén reactie op “Wij vragen? Wij bieden! Do’s en dont’s voor vacatures.

  • Jan Willem

    Ik zou heel graag een ander beroep willen doen. Schilder, timmerman, glas in lood ramen ontwerpen. Het lijkt me echt mooi werk en zou graag een ambacht willen leren.

    Heb al diverse keren gesolliciteerd. Maar kom alleen via een uitzendbureau in een traject. Echter blijkt doordat je nog geen werkervaring hebt een dusdanig laag salaris ontvangt dat je daarvan je vaste lasten niet eens kunt betalen.

    Zou graag het beroep willen leren in loondienst. Ik wil graag via een werkgever me laten omscholen en de kneepjes van het vak willen leren. Ik ben een zij instromer met twee rechterhanden. Als je personeel te kort hebt dan moet je gewoon met een goed plan komen. Plan met perspectief. Anders ga je niet zij-instromen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan