De vakbonden FNV en CNV vragen dezer dagen aandacht voor de ‘slapend dienstverbanden’. Mensen die na twee jaar ziekte zonder betaling in dienst blijven bij hun werkgever. Begrijpelijk als u dat dienstverband nog niet meteen opzegt. Maar er is ook een risico.
De slapend dienstverbanden zijn ontstaan vanwege de transitievergoeding. Die willen werkgevers liever niet betalen, zeker niet bij mensen voor wie ze al twee jaar loon hebben doorbetaald zonder dat daar arbeid tegenover stond. Ook de wetgever ziet dat dat in die gevallen wel wat veel van het goede is en heeft het UWV de opdracht te geven om met een compensatieregeling te komen.
Let wel: deze compensatieregeling voor de transitievergoeding gaat alleen gelden voor de periode waarin de werknemer ziek was, niet voor de periode van het slapend dienstverband.
De wetgever heeft geregeld dat er een compensatie van de transitievergoeding komt. Deze wet treedt pas per 1 januari 2020 in werking maar heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.
Waarom de slapende dienstverbanden nog niet massaal worden opgezegd, zoals de vakbonden willen, is om de eenvoudige reden dat het UWV geen 100% garantie durft of kan geven op de begrijpelijke vraag van de werkgever: ‘Krijg ik die transitievergoeding volledig gecompenseerd?’. Het UWV wil of kan niet beloven dat zij in alle gevallen de transitievergoeding, die kan oplopen tot meer dan €80.000,00, zal compenseren. Zij raadt werkgevers op haar website aan in ieder geval bijtijds de papierwinkel op orde te hebben.
Kan de werknemer naar de rechter om opzegging van zijn arbeidscontract af te dwingen? Vooralsnog is de rechter daarin terughoudend. Er is één scheidsgerecht in de Gezondheidszorg dat een werkgever daartoe heeft gedwongen. Echter: dat was ook wel een erg schrijnend geval van een werknemer die terminaal ziek was. Maar er is, zeker nu er een goede compensatieregeling lijkt te komen, een zeker risico om als werkgever de slapende dienstverbanden in stand te houden. Dat zou dan naar oordeel van de rechter zomaar verwijtbaar en in strijd met goed werkgeverschap kunnen zijn.