Ga naar hoofdinhoud

Verbeterde spuitlak maakt spuiten nog makkelijker


Naast roller en kwast heeft de schilder ook spuitapparatuur tot zijn beschikking. Toch wordt er minder vaak naar die laatste gegrepen. Zonde, vindt Marinus Mensink, technisch applicatiespecialist bij Sikkens. Want met spuitapparatuur is in bepaalde situaties veel tijdswinst te behalen. Toch heeft de schilder zijn reserves; er moet afgeplakt worden, het apparaat vergt wat studie en de techniek is nu eenmaal anders dan die van kwast en roller. Mensink helpt de schilder graag van zijn angst voor de spuitapparatuur af. Zeker nu Sikkens een nieuwe spuitlak ontwikkelde die de techniek nog makkelijker maakt dankzij de grote laagdiktevrijheid.

Dat schilderwerk een prachtig ambacht is, staat volgens Marinus Mensink buiten kijf. ‘De schilder is trots op zijn kunsten met kwast en roller. Hij is misschien wat huiverig deze neer te leggen. En dat hoeft ook helemaal niet. Als verfontwikkelaar willen wij de middelen aanreiken om naast met de roller en de kwast, ook met spuitapparatuur prachtig werk te leveren.’ En dat is nodig, want het nijpende tekort aan goede vakmensen is een steeds groter probleem voor de schilder. ‘Des te belangrijker is het om al het werk dat er ligt zo efficiënt mogelijk aan te pakken. En in sommige gevallen is spuitapparatuur het meest efficiënt’, aldus Mensink.


Renovatieprojecten en nieuwbouw

Mensink merkt dat er voor binnenschilderwerk niet altijd aan spuitapplicaties wordt gedacht. Hij veronderstelt dat dat komt door de nevel die ontstaat bij het gebruik van een spuitapparaat. Maar die nevel hoeft niet altijd reden te zijn om het spuitapparaat thuis te laten. ‘De schilder heeft veel klussen bij renovatieprojecten en nieuwbouw. Dat zijn bij uitstek situaties waar je kunt spuiten. Dan is er immers nog geen inrichting waar je rekening mee dient te houden.’ De tijdswinst is vooral te behalen bij projecten waar veel schilderwerk te doen is op grote oppervlakken. Je hebt namelijk in één laag altijd dekking, in tegenstelling tot de roller of kwast.

In deze video laat Marinus Mensink het gemak zien waarmee Rubbol BL Rezisto Spray te verspuiten is. Hij maakt daarbij gebruik van een Graco GX ff Airless spuitmachine.

Verbeterde technologie

Rubbol BL Rezisto Spray is een watergedragen spuitlak die speciaal is ontwikkeld voor het gebruik binnenshuis. Mensink: ‘We hadden altijd al een goede spuitlak in het assortiment. Deze hebben we nu doorontwikkeld. Daarmee hebben we een heel mooi product aan onze Rubbol BL Rezisto productlijn kunnen toevoegen.’ De spuitlak heeft een heel goede vloei. Net als zijn voorganger is hij kras- en stootvast. ‘De huidvetresistentie hebben we nog verder verbeterd met behulp van de Crosslinking technologie. Hierdoor ontstaat een extra vernetting in het product. De vernetting biedt weerstand aan de invloeden van huidvet. Dat moet je zien als een soort net dat wordt gevormd in de verf zelf. Hierdoor krijgt huidvet niet de kans om de verf week te maken, waardoor vuil zich minder makkelijk hecht aan het geschilderde oppervlak.’

Grote laagdiktevrijheid

De spuitverf heeft een groot laagdiktebereik. Dat wil zeggen dat de verf die opgebracht wordt veel beter op de plek blijft tijdens het drogen. Verf die voor de kwast bedoeld is, zal gaan zakken. Zeker wanneer er veel verf op een klein oppervlak aangebracht wordt. De laagdiktevrijheid van de Rubbol BL Rezisto Spray is veel groter: zelfs wanneer er een dikke laag aangebracht wordt, houdt de nieuwe formule de verf netjes op zijn plek. ‘Waar een verf die voor de kwast is bedoeld al bij 120 tot 150 µ gaat zakken, kun je van de Rezisto Spray wel 300 µ aanbrengen zonder dat je zakkers krijgt.’ Dat maakt de verf bijzonder makkelijk te verspuiten. Mensink: ‘Dat is het mooie aan deze lak. Je kunt probleemloos een aantal keer over hetzelfde stukje spuiten. Perfect voor de schilder die nog handigheid probeert te ontwikkelen met de spuitapparatuur.’

5 Tips voor het gebruik van spuitapparatuur:

Een mooi eindresultaat is volgens Mensink een samenspel tussen verf en apparatuur. Als applicatiespecialist wil hij de veronderstelde angst voor het spuitapparaat graag wegnemen. De schilder die de apparatuur eenmaal onder de knie heeft, is enorm enthousiast over het gebruiksgemak en de tijdswinst. Mensink heeft een aantal tips om in het achterhoofd te houden bij het gebruik van spuitapparatuur:

• Controleer of de machine werkt voordat je de verf in de machine giet. Zo voorkom je dat je alle verf er weer uit moet halen wanneer er iets aan de hand is.
• Pompt de verf niet rond zodra je de machine aanzet? Dan kan het zijn dat de inlaatkogel de leiding blokkeert. Maak deze dan los met de daarvoor bestemde knop op de machine.
• Controleer je instellingen altijd eerst op een stuk karton of afplakpapier. Dan zie je meteen of je last hebt van tailing, spetters of lekkages. Tailing voorkom je door de druk te verhogen.
• Weet je niet zeker welke instellingen je moet gebruiken? Bekijk de instellingen op het specificatieblad van Rubbol BL Rezisto Spray in de Sikkens app of op Sikkens.nl. In het blad staat precies hoe je de druk in moet stellen bij Airless en Airmix apparaten van Graco en Wagner.
• Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk te allen tijde dezelfde snelheid, spuithoek en afstand te behouden. Zo ontstaat er een effen dekking. Bij het spuiten van kozijnen, kun je een spuithoek van 20° aanhouden. Voor deuren hou je een spuithoek van 40° aan. De ideale afstand tot het te spuiten oppervlak is 15 centimeter.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan