Ga naar hoofdinhoud

Alternatief voor antifouling maakt kans op prijs


Rik Breur heeft een milieuvriendelijk alternatief gevonden voor het giftige antifouling, de verf die schepen beschermt tegen algen, mosselen en ander onderwatergespuis die het schip vertragen en beschadigen. Met zijn zelfklevend, milieuvriendelijk tapijt is hij zelfs genomineerd voor European Inventor Awards 2019 die op 20 juni in Wenen worden uitgereikt. Dat meldt Innovation Origins.

Grote eer

“Een grote eer”, noemt Breur zijn uitverkiezing. En een fantastische promotie voor zijn nog jonge bedrijf. Tot nu toe heeft hij ongeveer 100 plezierjachten en 25 beroepsschepen met zijn tapijten bekleed, maar de ambities zijn veel groter. “Vooral bij de particuliere consument zien we de behoefte aan milieuvriendelijke alternatieven enorm toenemen. Daarbij komt dat de kosten van onze tapijten met 30 euro per vierkante meter niet veel hoger zijn dan bij traditionele antifouling verf. Vanwege de duurzaamheid van het materiaal hoeven de boten bovendien veel minder vaak het water uit.”

Zee-egel

De zee-egel is de grote inspiratiebron voor Breur. Als wetenschappelijk onderzoeker en fervent duiker raakte hij gefascineerd door de manier waarop met name zee-egels zich beschermen tegen de aangroei van algen. Ze doen dat met hun stekelige huid. Breur probeerde die huid van de zee-egel na te bootsen in het laboratorium en een eerste praktijktoepassing ontwierp hij in 2006 voor visnetten en -kooien.

Toen dat eenmaal redelijk succesvol was, verlegde hij de focus meer naar schepen. Tien jaar onderzoek leverde uiteindelijk een tapijt op dat bestaat uit talloze kleine, constant bewegende, nylon naalden. Hij noemt het zelf liefkozend een “stekelhuidje” dat op de romp van elk schip kan worden bevestigd.

Naast nylonvezels bestaat het stekelhuidje uit een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. De vezels zitten zo dicht op elkaar dat er niets tussen kan komen. Ze zijn bovendien zo vormgegeven dat ze het schip nauwelijks nog vertragen.

2 reacties op “Alternatief voor antifouling maakt kans op prijs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Brabantse Circulaire Innovatie Award voor Baril Coatings

Glashelder over glas op docentendag Savantis

AkzoNobel-verf op eerste cruiseschip China

Lineaire regelgeving frustreert circulariteit

Potkwast 6: ‘Het is in deze branche een war on talent’


Naar archief >