Mansonia is een tropische hardhoutsoort. De boom groeit onder andere in Kameroen, Ghana, Nigeria en Congo. Het kernhout is geel tot donkergrijsbruin. Vaak heeft het hout daarbij een grijsachtige tot zwarte streeptekening.
Het spinthout van mansonia is 25-40 mm breed en wit van kleur. Het hout doet aan de kleurtekening van notenhout denken en kan, onder invloed van zonlicht, bleker en lichter van kleur worden. Het heeft geen opvallende geur. Ook niet bij het bewerken. Dat bewerken (zowel met handgereedschap als machinaal) gaat in de praktijk zeer goed (zagen, schaven en schuren). Spijkeren en schroeven gaat daarentegen wat lastiger. Voorboren verbetert het resultaat.
De West-Afrikaanse houtsoort is stabiel en duurzaam. Door haar rechte draad en vaste structuur trekt ze niet krom en haart ze niet op na schilderen of spuiten met watergedragen lakken. Dit bespaart een extra handeling en resulteert in een bijzonder glad oppervlak.
Het verlijmen van mansonia gaat over het algemeen prima. Na zagen, schaven en profileren ontstaan bij te vochtig hout makkelijk kleine droogscheurtjes. Een geconditioneerde ruimte en afdekken van het materiaal komen het resultaat ten goede.
Notenvervanger
Mansonia wordt ook wel gebruikt als vervanger van noten. Daardoor zie je het vaak terug in onder andere meubels en trappen. Er wordt veel mee gewerkt in de fijne schrijnwerkerij, de meubelmakerij en voor decoratieve doeleinden zoals binnenbetimmeringen. In de meubelmakerij is mansonia populair als snijfineer.
Het wordt blank afgewerkt ook toegepast voor binnen- en buitendeuren. Het is daarnaast prima geschikt voor (brandwerende) kozijnen. Het hout valt in duurzaamheidsklasse 1. De houtsoort droogt over het algemeen, zowel aan de lucht als versneld, matig snel en met weinig moeilijkheden. Het drogen moet echter zorgvuldig te gebeuren, aangezien er neiging bestaat tot het ontstaan van eindscheuren en het groter worden van bestaande scheuren.
De droging wordt vertraagd bij afwerkmiddelen op basis van olie of polyester en filmvorming is moeilijk bij middelen op polyesterbasis. Alkyds rechtstreeks op dit hout zijn daarom minder geschikt dan acrylaten. Watergedragen verf is dan ook een uitstekende afwerking voor dit tropisch hardhout.
Voordat mansonia wordt geschilderd, is voorbehandeling met fijn schuurmateriaal nodig. Bij de houtbewerking kunnen stof en zaagsel de huid en slijmvliezen mogelijk irriteren bij daarvoor gevoelige personen. Daarom moet je altijd een stofmasker dragen. Een masker moet daarbij goed passen en bij voorkeur een uitademventiel hebben.
Foto: Veteka
Sinds kort zijn Komo-gecertificeerde glaslatten van mansonia verkrijgbaar. Houtindustire Veteka brengt ze exclusief op de markt