Sigma kent haar Nationale Schildersdag (begin april), Sikkens Bouwverven betitelde 16 mei tot Sikkens Steigerdag en de zogenoemde Wijzonol Happy Day vond dit jaar op 21 mei plaats. Rode draad bij al dit soort initiatieven om schilders een hart onder te riem te steken en te verrassen met een attentie, is dat medewerkers van deze drie verffabrikanten en grossiers langs bouwplaatsen en steigers trekken. Ook zij die normaal niet in de buitendienst actief zijn. Dat vergroot de betrokkenheid en begrip voor elkaars werk.
Sociale media
Deze spontane ontmoetingen worden vervolgens uitgebreid gedeeld op sociale media. Reclame voor het vak, zou je zeggen. Toch kreeg ik een beetje een ongemakkelijk gevoel bij al die foto’s die ik voorbij zag komen; bijna geen steiger die in beeld kwam, voldeed aan de voorschriften. Sterker, sommige bouwsels die fungeerden als decor voor deze feestelijke tête-à-têtes waren ronduit gevaarlijk. Een symptoom?
Excessen
Wij als redactie van Eisma’s Schildersblad/SchildersVakkrant/SchildersVak.nl zijn wel wat gewend. Als wij bij artikelen alleen foto’s zouden publiceren waarbij elke steiger tot de laatste kantplank perfect is opgebouwd, dan bleef er weinig beeldmateriaal over. Regelmatig knijpen wij dan ook een oogje toe met als argument: ‘dit is de praktijk die wij aantreffen’. Excessen worden echter uit de redactionele kolommen geweerd en regelmatig publiceren wij artikelen die wijzen op veilig werken op hoogte. Wij hebben als vakmedia immers ook een voorlichtende taak, vinden wij.
Voorbeeldfunctie
Van een voorbeeldfunctie is tijdens deze blije schildersdagen echter weinig te merken. Op sociale media komt de een na de andere (rol)steiger voorbij waar niet alleen kantplanken missen, maar diagonale schorren verkeerd zijn geplaatst, horizontale schorren (leuningen) geheel ontbreken, smalle platforms op brede steigers liggen en in veel gevallen stabilisatoren voor het gemak ook maar zijn vergeten. Op de foto’s is gelukkig niet te zien hoe deze constructies zijn verrezen, maar ook daar kan ik mij een voorstelling van maken en hou ik mijn hart vast.
Kennisdag
In dezelfde periode (16 mei) werd de Kennisdag ‘Veilig steigergebruik’ georganiseerd in het kader van het 40-jarig bestaan van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB), samen met Cobouw, Arbo en de NVVK Vakgroep Bouw en Infra. Deze dag was bedoeld voor veiligheidskundigen, KAM-coördinatoren veiligheidsfunctionaris in de bouw of industrie en andere geïnteresseerden die dagelijks te maken hebben met (stationaire) steigers of rolsteigers.
Idee
Prachtig, maar op de werkvloer moet het gebeuren. Grote schilders- en onderhoudsbedrijven zitten er vaak bovenop, uit zorg voor hun medewerkers, maar ook omdat opdrachtgevers dat gewoon eisen. Het lijkt erop dat bij zzp’ers en de mkb schildersbedrijven het echter nog vaak misgaat, getuige de foto’s die voorbij komen. Misschien is het een idee om een volgende editie van de jaarlijkse Schilders/Steiger/Happy dag te koppelen aan de Kennisdag ‘Veilig steigergebruik’. Schilders niet alleen belonen voor hun inzet en vakmanschap, maar ook als hun steiger er perfect bij staat. Een positieve insteek, maar met wel met een opvoedkundige ondertoon. Straffen doet de Inspectie SZW immers wel.
Er zijn twee soorten steigers; de werkbare en de perfecte. De perfecte steiger is bedoeld voor leraren en controleurs. De werkbare steiger wordt elke dag opnieuw uitgevonden en zorgt ervoor dat ik prettig werk en ’s avonds thuis eet.
Een perfecte steiger volgens het boekje is ook niet altijd werkbaar. Daar ben ik het mee eens, maar een veilige steiger kan ook zeer zeker wel een werkbare steiger zijn.
Het is misschien iets anders werken als we gewend zijn. Maar leuningen zijn toch wel het minimale. Eens zal je blij zijn dat ze erop zitten.
En wat betreft die foto’s van de steigerdag. Dit soort steigers zijn idd geen visitekaartjes. Misschien een idee om dit samen te gaan doen met een steiger fabrikant.
Eisma heeft een voorlichtende taak schrijft u ,waarom zie ik de schildersvakrant en in het vakblad, foto’s van steigers die niet goed geplaatst staan, schilders zonder maskers ,en schilders zonder handschoenen ,dit alles is verplicht, PBM is verplicht .
Bekijk de foto’s eens van ,n jaar lang ,het zal u verbazen hoeveel verkeerde foto’s toch geplaatst worden voor de schilders , de schilders zien niet anders in de vakbladen ,mijn advies is om vooral goede foto,s te plaatsen zoals het hoort ,en dan eens schrijven wat veilig steiger gebruik is